Σε μείωση του βασικού της επιτοκίου κατά 25 μονάδες βάσης στο ιστορικό χαμηλό του 0,75% προχώρησε σήμερα, 5 Ιουλίου, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). Το επιτόκιο αυτό αφορά τα δάνεια και τις ενέσεις ρευστότητας που παρέχει η ΕΚΤ στο Ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα.
Επιπλέον, στο 0%, από το 0,25% που ήταν πρωτύτερα, μειώθηκε το επιτόκιο διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων (Deposit facility) της Ευρωτράπεζας. Το επιτόκιο αυτό αφορά τα χρήματα που καταθέτουν οι εμπορικές τράπεζες στην ΕΚΤ και η μείωσή του πιθανότατα θα υποχρεώσει τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να διοχετεύσουν μεγαλύτερο μέρος των ρευστών κεφαλαίων που διαθέτουν στην αγορά.
Το επιτόκιο της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης (Marginal lending facility) θα μειωθεί κατά 25 μονάδες βάσης στο 1,50%.
Τα νέα επιτόκια θα ισχύσουν από τις 11 Ιουνίου.
Στις συνεχιζόμενες δυσκολίες που αντιμετωπίζει η νομισματική ένωση στάθηκε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, προειδοποιώντας ότι «οι δείκτες για το δεύτερο τρίμηνο του 2012 υποδεικνύουν ανανέωση της αποδυνάμωσης της οικονομικής ανάπτυξης και αυξημένη αβεβαιότητα», υπογραμμίζοντας πως οι κίνδυνοι «σχετίζονται συγκεκριμένα με την αναζωπύρωση εντάσεων σε αρκετές χρηματαγορές της ευρωζώνης και την πιθανή διάχυση στην […] πραγματική οικονομία».
Αναφερόμενος στον χρηματοπιστωτικό κλάδο της Ευρώπης, ο επικεφαλής της ΕΚΤ υπογράμμισε πως τα τραπεζικά ιδρύματα πρέπει να «ενισχύσουν την ανθεκτικότητά τους όπου χρειάζεται», επαναλαμβάνοντας πως η υγεία των τραπεζών θα είναι «παράγοντας κλειδί» για την χρηματοδότηση της οικονομίας και την «ομαλοποίηση» των πηγών χρηματοδότησης.
Το εν λόγω σχόλιο πιθανότατα συνιστά προειδοποίηση προς τις μη υγιείς τράπεζες πως η ΕΚΤ δεν προτίθεται να τους παρέχει ρευστότητα εάν δεν βελτιώσουν τους ισολογισμούς τους.
Στρέφοντας το βλέμμα του στις πολιτικές εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα στην Ευρώπη, ο κ. Ντράγκι χαιρέτησε τις αποφάσεις που ελήφθησαν κατά την πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αποσκοπούν στην «αντιμετώπιση εντάσεων στις χρηματαγορές, την ανάκτηση της εμπιστοσύνης και αναβίωση της ανάπτυξης».
Συνεχίζοντας, ο κ. Ντράγκι χαιρέτησε τη συμφωνία για τη σύσταση ενός μοναδικού μηχανισμού για την επόπτευση του τραπεζικού κλάδου, που ήταν προϋπόθεση προκειμένου να επιτραπεί στους μηχανισμούς διάσωσης της ευρωζώνης να ανακεφαλαιοποιούν απ’ ευθείας προβληματικές τράπεζες.
Τέλος ο πρόεδρος της Ευρωτράπεζας αποσαφήνισε πως η ΕΚΤ είναι έτοιμη να λειτουργήσει ως βραχίονας των μηχανισμών EFSF και ESM, όσον αφορά τις δραστηριότητές τους στις αγορές.
Πηγή: skai.gr