Είναι μόλις 28 ετών και εμφανίζεται από τα 19 του χρόνια να κατέχει μια αξιοζήλευτη προσωπική ακίνητη περιουσία, να μετέχει με ποσοστά σε μετοχικές συνθέσεις ποδοσφαιρικών ομάδων της πρώτης κατηγορίας, να έχει έναν στόλο τουλάχιστον 11 πολυτελών αυτοκινήτων (όπως Πόρσε, Κάντιλακ, Άουντι, κλπ) και μέσα σε μια πενταετία οικονομικών ετών να έχει «αποκρύψει καθαρά εισοδήματα 5,1 εκατομμυρίων ευρώ και να έχει αποφύγει φόρους άνω των 2 εκατομμυρίων ευρώ».

Αυτό κι αν είναι αξιοζήλευτη επαγγελματική δραστηριότητα για έναν νέο άνθρωπο, αν αναλογιστεί κανείς πως κατά δήλωσή του ο πατέρας του είναι άνεργος και η μητέρα του μια απλή έμπορος στη Φιλαδέλφεια. Βέβαια όλα αυτά θα ήταν έως και… παράξενα αν ο νεαρός δεν λεγόταν Σταύρος Ψωμιάδης και αν το όνομα του πατέρα του δεν ήταν Μάκης Ψωμιάδης, άλλως Big Mac, ένας δηλαδή από τους πιο γνωστούς Έλληνες επιχειρηματίες ο οποίος όμως όπως φαίνεται διοικούσε ομάδες και κινούσε επιχειρήσεις χωρίς καμία περιουσία στο όνομά του, αλλά μόνον ως… άνεργος. Η παράλειψη της ενδελεχούς έρευνας της εισαγγελέως Πόπης Παπανδρέου, που συνέταξε ένα πόρισμα – καταπέλτη για τα έργα και τις ημέρες της οικογένειας Ψωμιάδη, ήταν τελικά όπως φαίνεται μόνο μια: Δεν αποκάλυψε αν τελικά παίρνει ή όχι… επίδομα ανεργίας ο κ.Ψωμιάδης…

Τι λέει το πόρισμα

Το πόρισμα της κας Παπανδρέου κινείται βασικά στον άξονα της υπόθεσης υπεξαίρεσης περί των 21 εκατομμυρίων ευρώ από τα ταμεία της ΠΑΕ ΑΕΚ για την οποία έχει ήδη παραπεμφθεί σε δίκη ο Μάκης Ψωμιάδης και 6 ακόμα άτομα. Το ζητούμενο για τις αρχές ήταν να εντοπίσουν τι έγιναν αυτά τα χρήματα κι επειδή δεν βρίσκονταν πουθενά, κινήθηκαν να εντοπίσουν περιουσικά στοιχεία ώστε να βρούν τους δρόμους που, πιθανόν, «ξεπλύθηκαν» αυτά.

Η διατύπωση του πορίσματος είναι χαρακτηριστική για τον Μάκη Ψωμιάδη: «Επιλέγοντας ως πάγια τακτική να παραμένει στο παρασκήνιο των δραστηριοτήτων του, φαίνεται να χρησιμοποιεί ένα δίκτυο συγγενικών προσώπων και φίλων, ώστε να ελέγχει εταιρίες, οι οποίες συνδέονται με τα ενδιαφέροντά του και του ανήκουν στα χαρτιά… Τα πρόσωπα συγγενείς του Χρυσόστομου Ψωμιάδη και μη, έχουν επιδέξια χρησιμοποιηθεί από αυτόν ως κλειδιά ασφαλείας, προκειμένου να αποκρύπτει ή έστω να συγκαλύπτει και να κάνει λιγότερο αισθητή την παρουσία του στις εταιρίες συμφερόντων του. Τα στοιχεία αυτά σε συνδυασμό με την φήμη που έχει δημιουργήσει, αλλά και το γεγονός ότι δεν έχει περιουσιακά στοιχεία στο όνομά του και ότι προτιμά να κάνει τις πληρωμές του σε μετρητά, καθιστούν ιδιαίτερα δύσκολη την διεξαγωγή ερευνών στο στενό του περιβάλλον, καθόσον πρόσωπα τα οποία γνωρίζουν λεπτομέρειες για την δράση του διακατέχονται από αίσθημα φόβου και δεν επιθυμούν να συνεργαστούν με τις δικαστικές αρχές”.

Τα “πλυντήρια”

Σύμφωνα με το εισαγγελικό πόρισμα οι 7 κατηγορούμενοι χρησιμοποιούσαν ως “πλυντήριο” 3 εταιρείες. Η μία δραστηριοποιείται στον χώρο του τουρισμού, η δεύτερη σε real estate και η τρίτη ήταν η εταιρεία με το εκτροφείο αλόγων.

Σε αυτές τις εταιρείες, με την μορφή αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου, έμπαιναν τα χρήματα που φέρονται να προέρχονταν από την κακουργηματική υπεξαίρεση της ΠΑΕ ΑΕΚ και της κακουργηματικής φοροδιαφυγής, προκειμένου να αποκτήσουν νόμιμη υπόσταση: «Οι κατηγορούμενοι διαπιστώθηκε ότι διατηρούσαν για μεγάλο χρονικό διάστημα πολλούς τραπεζικούς λογαριασμούς στην Ελλάδα, συνέστησαν και συμμετείχαν σε οργάνωση με σκοπό τη διάπραξη νομιμοποίησης εσόδων από τα εγκλήματα τουλάχιστον της κακουργηματικής υπεξαίρεσης και της κακουργηματικής φοροδιαφυγής, ενώ η οργάνωση αυτή δραστηριοποιήθηκε για εξαιρετικά μεγάλο διάστημα, για μία δεκαετία- πραγματοποίησε πλήθος συναλλαγών για νομιμοποίηση εσόδων και την συγκάλυψη της δράσης της. Μέσω του πολύπλοκου δικτύου εταιρειών, παρένθετων προσώπων, τραπεζικών λογαριασμών, επαγγελματικών επαφών που με μεθοδικότητα “έστησαν” οι κατηγορούμενοι διακινήθηκαν, απεκρύβησαν και τοποθετήθηκαν τεράστια χρηματικά ποσά, ενώ δεν προκύπτει η κατάληξη άλλων μεγάλων χρηματικών ποσών, τα οποία προφανώς έχουν στην διάθεσή τους, σε τόπο και σε μορφή που δεν είναι ακόμη γνωστά”.

Ο στόχος των αυτοκινήτων και των αλόγων

Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί βέβαια στις αρχές το γεγονός ότι ο Σταύρος Ψωμιάδης εκτός από τα ακίνητα που έχει στην κατοχή του από 19 ετών, εμφανίζεται ως κάτοχος 11 αυτοκινήτων, κάποιων μάλιστα πολυτελών, όπως Πόρσε, Κάντιλακ, Άουντι, κλπ.

Η υπερασπιστική του γραμμή η οποία τελικά δεν έπεισε την ανακρίτρια και την εισαγγελέα, ήταν πώς αφενός ο ίδιος δεν κατηγορείται για την υπόθεση της ΑΕΚ, για την οποία πάντως, όπως σωστά σημειώνει, «δεν έχει εκδοθεί καμία δικαστική απόφαση». Ιδού τι λέει στην απολογία του:

«Αρνούμαι την κατηγορία που μου αποδίδετε. Όλα ξεκινάνε από μία υποτιθέμενη υπεξαίρεση που έγιναν από κάποια πρόσωπα από την ΠΑΕ ΑΕΚ για τις οποίες δεν έχει ακόμη εκδοθεί καμία δικαστική απόφαση. Οποτε δεν μπορούμε να μιλάμε για υπεξαίρεση ή νομιμοποίηση εσόδων σε κανέναν βαθμό γι΄ αυτά τα ποσά. Εχω προσέλθει στα όργανα ελέγχου πάνω από δέκα φορές και πάντοτε ήμουν πρόθυμος και βοήθησα την έρευνά τους, άσχετα αν αυτοί δεν το επιθυμούσαν».

Ενδιαφέρον όμως έχει ο τρόπος που επιχειρεί να δικαιολογήσει την ύπαρξη των περιουσιακών στοιχείων, μέσω ενός… αγνώστου που του έδωσε πίστωση:

«Ασχολούμαι με πολλές επαγγελματικές δραστηριότητες από την ενηλικίωσή μου. Το 2002 που σπούδαζα στην Αγγλία ήρθα σε επαφή με τον διευθυντή ενός οίκου δημοπρασιών δρομώνων ίππων. Αυτός μου έδωσε μία οικονομική πίστωση και αγόρασα τα πρώτα μου άλογα που έφερα στην Ελλάδα για να συμμετέχουν σε κούρσες του ΟΔΙΕ. Είχα πληρώσει όλους τους φόρους, αλλά δεν με είχαν ενημερώσει ότι πρέπει να κάνω έναρξη επιτηδεύματος με ατομική μου εταιρεία, διότι όλα τα έσοδα ήταν φορολογημένα από την πηγή στον ΟΔΙΕ. …Με νόμιμο τρόπο απέκτησα όλα τα ακίνητα που ήρθαν στην κυριότητά μου από κληρονομιές ή δωρεές ή αγορές που ξεκινούν από το 2001. …Τα αυτοκίνητα διατίθεντο για χρήση στις εταιρείες που δραστηριοποιούνταν στον τομέα του τουρισμού… Για όλες τις εταιρείες που είμαι μέτοχος έχει γίνει φορολογικός έλεγχος από το ΣΔΟΕ και από τις αρμόδιες ΔΟΥ και όπως με ενημέρωσαν προφορικά δεν έχει βρεθεί κανένα φορολογικό παράπτωμα και για το λόγο αυτό δεν έχει εκδοθεί κάποιο πρόστιμο».

Οι φορολογικές δηλώσεις και η “οικογενειακή ευθύνη”

Πληροφορίες αναφέρουν πάντως πως αυτό που προκάλεσε μεγαλύτερη άισθηση ήταν το γεγονός ότι ο Μάκης Ψωμιάδης φέρεται να μην είχε υποβάλλει φορολογική δήλωση για τουλάχιστον 10 χρόνια. Και προκαλεί αίσθηση βέβαια και για την αρμόδια ΔΟΥ (πιθανόν τη ΔΟΥ Φιλαδέλφειας)!!! Το σχόλιο πάντως πηγών που πρόσκεινται στον κ. Ψωμιάδη είναι πώς αυτό «δεν έχει καμία νομική σημασία, αλλά φορολογική. Πιθανόν αν πράγματι δεν έκανε δήλωση να έγινε γιατί δεν είχε καμία δραστηριότητα επιχειρηματική άρα οι δηλώσεις θα ήταν μηδενικές…».

Πάντως ο ποινικολόγος Χρ. Στάθης, συνήγορος της Χριστίνας Ψωμιάδη, κόρης του επιχειρηματία που αφέθηκε ελεύθερη, ήταν ξεκάθαρος σε δηλωσή του: «Η οικογενειακή ευθύνη δεν προβλέπεται στο δικό μας δικαιϊκό σύστημα όπως άλλωστε και σε καμία δημοκρατική χώρα. Πολύ περισσότερο δε, όταν από το πόρισμα που απασχόλησε τις τελευταίες ώρες την δικαιοσύνη μας δεν προκύπτει καν ευθύνη για κανένα από τα πρόσωπα στα οποία αναφέρεται. Θεωρώ ότι όσο εμπλουτίζεται η δικογραφία στο στάδιο της ανάκρισης, οι κατηγορίες θα απομυθοποιούνται».

Του Παναγιώτη Στάθη

Πηγή: capital.gr