Αίτημα στην Ευρωπαϊκή Ένωση για αναγνώριση του υποβρύχιου καλωδίου που θα ενώνει το Ισραήλ με την Κύπρο και την Ελλάδα (του EuroAsia Interconnector), ως διασυνοριακού έργου κοινών συμφερόντων υπέβαλε η κυπριακή κυβέρνηση ενώ, σύμφωνα με ενημερωτικό δελτίο που εξέδωσε η ΔΕΗ – Quantum Energy ο σχεδιασμός του έργου προχωρά με ιδιαίτερα γρήγορους ρυθμούς.

Όπως αναφέρεται, «οι δέκα ομάδες εργασίας εργάζονται πυρετωδώς και συντονισμένα και η πρόοδός τους προπορεύεται του αρχικού προγραμματισμού».

Παράλληλα, ο λεπτομερής χάρτης πόντισης του καλωδίου θα είναι έτοιμος μέχρι τέλους Ιουλίου, ενώ όλες οι ενδείξεις από τις μέχρι στιγμής αναλύσεις αγοράς επιβεβαιώνουν τη βιωσιμότητα του έργου.

Σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο, τα πιο πάνω ήταν τα κύρια ευρήματα της Συντονιστικής Επιτροπής του έργου, που συναντήθηκε στο Τελ Αβίβ πρόσφατα.

Φιλοξενούνται δηλώσεις τόσο του Αντιπροέδρου της Israel Electric Corporation (IEC) Yakov Hain όσο και του Εκτελεστικού Προέδρου της ΔΕΗ – Quantum Energy Νάσου Κτωρίδη και του Διευθυντή Επιχειρηματικής Ανάπτυξης του έργου και μέλους του ΔΣ της ΔΕΗ-Quantum Energy Γιώργου Κίλλα.

Όπως αναφέρεται, ο κ. Hain εξέφρασε την υποστήριξη της Κυβέρνησης του Ισραήλ για το έργο και εξέφρασε τη χαρά του που οι Υπουργοί Ενέργειας Κύπρου και Ισραήλ στην πρόσφατη συνάντηση που είχαν το υποστήριξαν.

Από την πλευρά του, κ. Κτωρίδης χαιρέτισε την αίτηση της κυπριακής Κυβέρνησης στην ΕΕ για αναγνώριση της ενεργειακής γέφυρας EuroAsia Interconnector ως διασυνοριακού έργου κοινών συμφερόντων.

Τέλος, ο κ. Κίλλας εξέφρασε την εκτίμηση ότι μέχρι τις 31 Ιουλίου η αρμόδια Ομάδα Εργασίας θα είναι σε θέση να υποβάλει το λεπτομερή χάρτη πόντισης του καλωδίου. Οι πληροφορίες, όπως ανέφερε, βασίζονται σε υποθαλάσσιες βάσεις δεδομένων, χάρτες, συναφείς εκθέσεις, αλλά και απτά δεδομένα από πρόσφατες θαλάσσιες επισκοπήσεις.

Πηγή: energypress.gr