Με την κυβέρνηση να ποντάρει πολλά στην πετυχημένη εκκίνηση των αποκρατικοποιήσεων, η ΔΕΠΑ συγκαταλέγεται μεταξύ των εταιρειών εκείνων του Δημοσίου, που πιθανολογείται ότι θα ανοίξουν το χορό των πωλήσεων. Η περίπτωση άλλωστε της εταιρείας αερίου, είναι από τις πιο προχωρημένες ως προς την προετοιμασία και ήδη στο πλαίσιο του σχετικού διαγωνισμού που έχει προκηρυχθεί υπάρχει απτό ενδιαφέρον από 14 εταιρείες (αρχικά 17 αλλά αποκλείστηκαν 3).

Στην ούτως ή άλλως περίπλοκη περίπτωση της ΔΕΠΑ πάντως, φαίνεται να έχει ανακύψει ένα απρόοπτο εμπόδιο, που δεν είναι άλλο από τα σοβαρά προβλήματα ρευστότητας και τα ελλείμματα στην αγορά ενέργειας. Ο λόγος για το ντόμινο χρεών που ξεκίνησε από τους απλήρωτους λογαριασμούς της ΔΕΗ και τα φέσια που άφησαν πίσω τους οι ιδιώτες προμηθευτές που πτώχευσαν. Τα δύο προβλήματα ήρθαν να προστεθούν στο ήδη στρεβλό σύστημα υπολογισμού και αποπληρωμής των ΑΠΕ, με αποτέλεσμα η εταιρεία που διαδέχθηκε το ΔΕΣΜΗΕ, ο λειτουργός της αγοράς ΛΑΓΗΕ σήμερα να έχει ένα διευρυμένο έλλειμμα (που σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες έχει ξεπεράσει τα 400 εκατ. ευρώ) και παράλληλα να καθυστερεί τις αποπληρωμές των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας.

Μεταξύ των εταιρειών που εισπράττουν καθυστερημένα τα χρήματα για την παραγωγή ηλεκτρισμού περιλαμβάνονται και οι ανεξάρτητοι ηλεκτροπαραγωγοί που σήμερα διαθέτουν μονάδες φυσικού αερίου άνω των 2GW. Οι μονάδες αυτές μαζί με τις μονάδες αερίου της ΔΕΗ, καλύπτουν περίπου το 30% της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας. Παράλληλα οι ίδιες μονάδες καταναλώνουν φυσικό αέριο, απορροφώντας περίπου το 60% των πωλήσεων της ΔΕΠΑ, δηλαδή είναι οι κυριότεροι καταναλωτές – πελάτες της εταιρείας αερίου.

Το πρόβλημα λοιπόν που έχει προκύψει αφορά ακριβώς στο γεγονός ότι δεν μπορεί να προχωρήσει η αποκρατικοποίηση ενόσω υπάρχει σε εκκρεμότητα το θέμα του ελλείμματος του ΛΑΓΗΕ και δε δίνεται μια βιώσιμη και μακρόπνοη λύση στο δομικό πρόβλημα της αγοράς. Όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί της αγοράς, το βασικό πρόβλημα δεν είναι άλλο από τη μη σύνδεση της χονδρεμπορικής αγοράς με τις λιανικές τιμές στον ηλεκτρισμό. Βεβαίως, μια συνολική αντιμετώπιση του θέματος της ενεργειακής αγοράς, δε σημαίνει κατ΄ανάγκη ότι θα έρθουν αυξήσεις στα τιμολόγια. Το πρόβλημα ήδη έχει τεθεί υπόψη της νέας πολιτικής ηγεσίας, η οποία και μελετά διάφορες λύσεις, με πιο πιθανό το σενάριο να εφαρμοστεί ένα «πακέτο μέτρων» που θα διασφαλίζει τη βιωσιμότητα του συστήματος, θα ελαφρύνει τους λογαριασμούς ρεύματος από τρίτες χρεώσεις και θα εξορθολογίζει το κόστος ενέργειας , ώστε το τελικό αποτέλεσμα να μην επηρεάζει τους καταναλωτές.

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές, το θέμα των ελλειμμάτων του ΛΑΓΗΕ έχει τεθεί επί τάπητος από τους ενδιαφερόμενους αγοραστές της ΔΕΠΑ και η επίλυσή του αποτελεί προαπαιτούμενο για την επιτυχία του εγχειρήματος της αποκρατικοποίησης.

Πηγή: capital.gr