Την Τράπεζα της Αγγλίας εμπλέκει στο σκάνδαλο χειραγώγησης του διατραπεζικού επιτοκίου Libor εσωτερικό σημείωμα του παραιτηθέντος διευθύνοντος συμβούλου της Barclays Μπομπ Ντάιαμοντ προς αξιωματούχους της τράπεζάς του το 2008.

Το σημείωμα αποτελεί καταγραφή συνομιλίας μεταξύ του κ. Ντάιαμοντ και τον αναπληρωτή διοικητή της κεντρικής τράπεζας Πολ Τάκερ. Ο κ. Τάκερ φέρεται να λέει στον επικεφαλής της Barclays ότι το διατραπεζικό επιτόκιο «δεν χρειάζεται να είναι τόσο υψηλό».

Το σημείωμα δόθηκε στη δημοσιότητα πριν την εμφάνιση του κ. Ντάιαμοντ ενώπιον κοινοβουλευτικής επιτροπής την Τετάρτη, με σκοπό, σύμφωνα με σχολιαστές, να δείξει ότι οι παράτυπες πρακτικές της Barclays ήταν εν γνώσει αν όχι υπό την ενθάρρυνση της Τράπεζας της Αγγλίας.

Η υπόθεση οδήγησε το απόγευμα της Τρίτης στην παραίτηση και το νούμερο δύο στο εκτελεστικό συμβούλιο της Barclays, τον Τζέρι ντελ Μισιέ.

Την Πέμπτη, όπως ανακοινώθηκε, οι Βρετανοί βουλευτές θα κληθούν να ψηφίσουν αν υποστηρίζουν τη διεξαγωγή κοινοβουλευτικής έρευνας για το σκάνδαλο, όπως θέλει η κυβέρνηση ή τη διενέργεια μίας διευρυμένης ανεξάρτητης έρευνας υπό κάποιον δικαστή, στα πρότυπα της έρευνας για τις δημοσιογραφικές τηλεφωνικές υποκλοπές. Τη δεύτερη πρόταση έχουν καταθέσει οι Εργατικοί της αντιπολίτευσης.

Ήδη διεξάγεται έρευνα για το αν τυχόν στοιχειοθετούνται ποινικά αδικήματα, ενώ αναλυτές του Σίτι εκτιμούν ότι οι έρευνες των αρχών θα αποκαλύψει τη συμμετοχή και άλλων τραπεζών στην υπόθεση.

Πηγή: skai.gr