Πεπεισμένο ότι μπορεί να αντιμετωπίσει το πετρελαϊκό εμπάργκο της ΕΕ, που ξεκίνησε επίσημα χθες (30 Ιουνίου), δηλώνει το Ιράν.

«Έχουμε εξετάσει όλες τις πιθανές επιλογές στην κυβέρνηση για να αντιμετωπίσουμε τις κυρώσεις», τόνισε σε επίσημη κυβερνητική ιστοσελίδα ο Ιρανός υπουργός πετρελαίου Rostam Qasemi, προσθέτοντας ότι οι μεγάλοι «χαμένοι» του εμπάργκο θα είναι εν τέλει οι εισαγωγείς του ιρανικού πετρελαίου.

Τον Ιανουάριο η ΕΕ αποφάσισε να απαγορέψει τη σύναψη νέων συμβολαίων για εισαγωγές πετρελαίου από το Ιράν, σε μια προσπάθεια να ενταθούν οι πιέσεις προς την Τεχεράνη να σταματήσει τον εμπλουτισμό ουρανίου στο πυρηνικό της πρόγραμμα.

Ωστόσο επέτρεψε την συνέχιση των τρεχόντων συμβολαίων για εισαγωγή πετρελαίου μεταξύ κρατών μελών της ΕΕ και του Ιράν μέχρι και τα τέλη Ιουνίου.

«Θα υλοποιήσουμε προγράμματα αντιμετώπισης των κυρώσεων και θα αντιμετωπίσουμε αυτές τις κακόβουλες πολιτικές», τόνισε ο διοικητής της ιρανικής κεντρικής τράπεζας Mahmoud Bahmani στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Mehr.

Από την άλλη η ΕΕ, που μέσω της Catherine Ashton εκπροσωπεί τους «6» (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία και Γερμανία) στις διαπραγματεύσεις με το Ιράν, επιμένει ότι το πετρελαϊκό εμπάργκο εναντίον της Τεχεράνης θα δυσχεράνει την οικονομική της κατάσταση, αναγκάζοντάς την να υποκύψει στις διεθνείς διπλωματικές πιέσεις.

«Οι κυρώσεις δείχνουν την αποφασιστικότητά μας να εντείνουμε την ειρηνική διπλωματική πίεση», δήλωσε ο βρετανός ΥΠΕΞ William Hague.

Ωστόσο σύμφωνα με το Reuters, υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι το εμπάργκο θα έχει αρνητική επίδραση στην ιρανική οικονομία.

Οι ιρανικές εξαγωγές πετρελαίου έχουν συρρικνωθεί κατά 40% φέτος και ο πληθωρισμός του Ιράν φθάνει στο 20%. Ακόμη, δεκάδες χιλιάδες ιρανοί έχουν χάσει την εργασία τους ενώ το εμπόριο ΕΕ-Ιράν έχει μειωθεί κατά το ήμισυ μέσα σε ένα χρόνο.

Ικανοποίηση στις ΗΠΑ

Ο Λευκός Οίκος σε δήλωσή του χαιρέτησε την επιβολή πετρελαϊκού εμπάργκο από την ΕΕ εναντίον του Ιράν:

«Αυτή η συλλογική απόφαση των 27 της ΕΕ αποτελεί μια ουσιαστική πρόσθετη δέσμευση από την μεριά των ευρωπαίων συμμάχων και εταίρων μας να επιδιωχθεί μια ειρηνική λύση που θα ικανοποιήσει τις ανησυχίες της διεθνούς κοινότητας αναφορικά με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν», τόνισε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Jay Carney.

«Το Ιράν έχει μια ευκαιρία να συνεχίσει τις ουσιαστικές διαπραγματεύσεις, αρχής γενομένης με τις συνομιλίες σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων αυτή την εβδομάδα στην Κωνσταντινούπολη, και πρέπει να λάβει συγκεκριμένα μέτρα προς μια συνολική λύση που θα ικανοποιεί τις ανησυχίες της διεθνούς κοινότητας αναφορικά με τις πυρηνικές του δραστηριότητες», συνέχισε ο αμερικανός.

Ιστορικό

Το Ιράν, ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός του OPEC, πωλεί μεγάλες ποσότητες πετρελαίου στην Κίνα, την Ινδία, το Ν. Κορέα, την Ιαπωνία και την Ιταλία. Ωστόσο η Τουρκία, η Ν Αφρική και η Σρι Λάνκα εξαρτώνται πιο πολύ από τις εισαγωγές ιρανικού πετρελαίου. Οι αμερικανικές κυρώσεις ήδη απαγορεύουν εισαγωγές ιρανικού πετρελαίου.

Το Ιράν παράγει περίπου 3.5εκ βαρέλια ημερησίως αργού πετρελαίου.

Οι 10 πρώτοι αγοραστές ιρανικού αργού πετρελαίου είναι σύμφωνα με το Reuters: Κίνα, Ινδία, Ιαπωνία, Ιταλία, Ν Κορέα, Τουρκία, Ισπανία, Ελλάδα, Ν Αφρική και Γαλλία. Το Ιράν έχει στη διάθεσή του περίπου 137δις βαρέλια αποδεδειγμένων αποθεμάτων πετρελαίου, ή σχεδόν 10% των συνολικών αποθεμάτων παγκοσμίως, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία για την παγκόσμια ενέργεια της ΒΡ.

Πηγή: euractiv.gr