Με προσομοίωση επίθεσης βαλλιστικών πυραύλων εναντίον ξένης βάσης σε απόσταση ίση με αυτή του Ισραήλ, απαντά το Ιράν, δύο ημέρες μετά την εφαρμογή πλήρους πετρελαϊκού εμπάργκο στην Τεχεράνη από την ΕΕ.

ΕΕ και ΗΠΑ ενέτειναν αυτό το μήνα τις κυρώσεις εναντίον της πετρελαϊκής βιομηχανίας του Ιράν, έχοντας ως στόχο να προκαλέσουν οικονομική αιμορραγία και να αυξήσουν την ένταση των πιέσεων προς το καθεστώς Αχμεντινεζάντ και το πυρηνικό του πρόγραμμα.

Σήμερα θα λάβει χώρα η συνάντηση εμπειρογνωμόνων των «6» και του Ιράν στην Κωνσταντινούπολη, και το Ιράν δείχνει τις προθέσεις του απαντώντας με βαλλιστικούς πυραύλους.

Η χώρα ωστόσο πραγματοποιεί συχνά στρατιωτικές ασκήσεις εξαιτίας των ανησυχιών για την συνεχιζόμενη κρίση στη Συρία (τον πιο στενό σύμμαχο του Ιράν στο αραβικό κόσμο) καθώς και των σχεδόν αποτυχημένων συνομιλιών με τη Δύση αναφορικά με το πυρηνικό πρόγραμμα.

Νομοσχέδιο για να εμποδιστούν τα πετρελαιοφόρα από τα Στενά του Ορμούζ

Στο μεταξύ, η Επιτροπή Εθνικής Ασφάλειας και Εξωτερικής Πολιτικής του Ιράν συνέταξε νομοσχέδιο καλώντας την χώρα να εμποδίσει την είσοδο των πετρελαιοφόρων μέσω των Στενών του Ορμούζ, που προέρχονται από χώρες που υποστηρίζουν τις κυρώσεις εναντίον της Τεχεράνης, τόνισε μέλος της εν λόγω επιτροπής τη Δευτέρα.

«Υπάρχει νομοσχέδιο που προετοιμάζεται από την Επιτροπή Εθνικής Ασφάλειας και Εξωτερικής Πολιτικής του Κοινοβουλίου που μιλά για μπλοκάρισμα της διόδου των πετρελαιοφόρων που προέρχονται από χώρες που έχουν επιβάλει κυρώσεις στο Ιράν», είπε ο ιρανός βουλευτής Ibrahim Agha-Mohammadi.

«Το νομοσχέδιο αναπτύχθηκε ως απάντηση στις κυρώσεις της ΕΕ εναντίον του πετρελαίου του Ιράν».

Τόνισε ότι 100 από τα 290 μέλη του κοινοβουλίου είχαν υπογράψει το νομοσχέδιο μέχρι την Κυριακή.

Ωστόσο δεν δόθηκαν λεπτομέρειες αναφορικά με το πώς θα ελέγξει το Ιράν τον προορισμό των πλοίων που περνούν από τον Κόλπο, υπό το άγρυπνο βλέμμα του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού.

Η δυναμική παρουσία ναυτικών δυνάμεων της Δύσης στον Κόλπο και την γύρω περιοχή αποτελεί στοιχείο αποτροπής σε κάθε προσπάθεια να μπλοκαριστεί η θαλάσσια οδός, μέσω της οποίας μεταφέρεται αργό πετρέλαιο από τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Κουβέιτ και το Ιράκ και σχεδόν όλες οι εξαγωγές φυσικού αερίου από το Κατάρ.

Απόψεις

«Ελπίζουμε το Ιράν να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία αυτής της συνάντησης και να δείξει θέληση να λάβει συγκεκριμένα μέτρα προκειμένου να καθησυχάσει τη διεθνή κοινότητα, να χτίσει εμπιστοσύνη στην ειρηνική φύση του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος και να συμμορφωθεί με τις διεθνείς δεσμεύσεις του», τόνισε η Ύπατη Εκπρόσωπος Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Catherine Ashton, αναφερόμενη στη συνάντηση εμπειρογνωμόνων των «6» (ΗΠΑ, Γερμανία, Γαλλία, Βρετανία, Ρωσία, Κίνα).

«Θα υλοποιήσουμε προγράμματα αντιμετώπισης των κυρώσεων και θα αντιμετωπίσουμε αυτές τις κακόβουλες πολιτικές», τόνισε ο διοικητής της ιρανικής κεντρικής τράπεζας Mahmoud Bahmani στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Mehr, αναφερόμενος στις κυρώσεις της ΕΕ στο ιρανικό πετρέλαιο που τέθηκαν σε ισχύ από την 1η Ιουλίου.

Πηγή: euractiv.gr