Η Google δέχτηκε να διευθετήσει τις αντιμονοπωλιακές καταγγελίες σε βάρος της, σε συνέχεια ενός τελεσιγράφου της ΕΕ που διερεύνησε τις επιχειρηματικές πρακτικές της, προσπαθώντας να αποφύγει το «βαρύ» πρόστιμο.

Ο Επίτροπος Ανταγωνισμού της ΕΕ Joaquin Almunia, έθεσε τις αρχές Ιουλίου ως λήξη προθεσμίας για τη πιο δημοφιλή μηχανή αναζήτησης παγκοσμίως για να διευθετήσει τα προβληματικά σημεία που προκάλεσαν περισσότερες από 12 προσφυγές αντιπάλων της, συμπεριλαμβανομένης της Microsoft.

«Έχουμε κάνει μια πρόταση για την αντιμετώπιση 4 πεδίων που σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κρίνονται ανησυχητικά. Συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε με την Επιτροπή», είπε σε μια δήλωση τη Δευτέρα ο εκπρόσωπος της Google, Al Verney.

Αρνήθηκε ωστόσο να μπει σε λεπτομέρειες.

Ο εκπρόσωπος του Almunia, Antoine Colombani επιβεβαίωσε ότι ο ελεγκτής της ΕΕ έλαβε μια επιστολή από τον επικεφαλής της Google, Eric Schmidt, τη Δευτέρα (2 Ιουλίου) σε απάντηση του Almunia. Ούτε αυτός έδωσε περαιτέρω διευκρινήσεις.

Ο Almunia τον Μάιο εντόπισε τους τέσσερις τομείς που εγείρουν ανησυχίες σχετικά με τις επιχειρηματικές πρακτικές της Google, σε συνέχεια μιας 18μηνης έρευνας.

Είπε ότι η Google μπορεί να ευνόησε τις δικές της υπηρεσίες αναζήτησης έναντι αυτών των ανταγωνιστών της και ενδέχεται να έχει αντιγράψει κριτικές για ταξίδια και εστιατόρια από ανταγωνιστικούς ιστοτόπους χωρίς την άδειά τους.

Ανέφερε επίσης πως οι διαφημιστικές συμφωνίες της εταιρείας με ιστοσελίδες μπορεί να έχουν αποκλείσει τους αντιπάλους της, ενώ οι συμβατικοί περιορισμοί τους ίσως αποτρέψουν τους διαφημιζόμενους από το να προτιμήσουν online εκστρατείες ανταγωνιστριών μηχανών αναζήτησης.

Ο συνασπισμός FairSearch, του οποίου τα μέλη περιλαμβάνουν online ταξιδιωτικά γραφεία και οι καταγγέλλοντες την Google, Expedia και TripAdvisor, είπαν ότι ελπίζουν σε διευθέτηση των ζητημάτων με τις προτάσεις της Google.

«Ευελπιστούμε ότι οι προτάσεις αντανακλούν μια μεγαλύτερη προθυμία να σταματήσει η αντι-ανταγωνιστική συμπεριφορά της Google παρά τη σταθερή απόρριψη των προβληματικών σημείων που προσδιόρισε ο Επίτροπος Almunia μετά τη συλλογή αποδεικτικών στοιχείων για σχεδόν δύο χρόνια», είπε σε μια δήλωση ο δικηγόρος της FairSearch Thomas Vinje.

Πηγή: euractiv.gr