Την Κυριακή, 24 Ιουνίου, θα δουν του φως της δημοσιότητας τα αποτελέσματα του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών στην Αίγυπτο, όπως δήλωσε ο επικεφαλής της εκλογικής επιτροπής της χώρας, Φαρούκ Σουλτάν.

Το εκλογικό αποτέλεσμα θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό το μέλλον της χώρας στον απόηχο της λαϊκής επανάστασης που ανέτρεψε τον πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ το 2011, χωρίς όμως να καταστρέψει άλλα κέντρα εξουσίας που είχαν ακμάσει υπό το παλαιό καθεστώτος, όπως οι Ένοπλες Δυνάμεις.

Στον δεύτερο γύρο των εκλογών συμμετείχαν ο υποψήφιος των Αδελφών Μουσουλμάνων, Μοχάμεντ Μόρσι, και ο τελευταίος πρωθυπουργός της εποχής Μουμπάρακ, ο Αχμέντ Σαφίκ. Οι εκστρατείες αμφότερων των υποψηφίων έχουν ισχυριστεί ότι έχουν κερδίσει τη λαϊκή εντολή έπειτα από την ψηφοφορία που διεξήχθη στις 16 και 17 Ιουνίου.

Τα αποτελέσματα ήταν αρχικά προγραμματισμένο να δημοσιοποιηθούν την Πέμπτη, 21 Ιουνίου, με την αναβολή να προκαλεί υποψίες όσον αφορά την αξιοπιστία της εκλογικής επιτροπής και το ενδεχόμενο κρυφών διαβουλεύσεων μεταξύ του Στρατού και των υποψηφίων.

Παρά ταύτα, δεν αποκλείεται η επιτροπή να κρίνει πως τα αποτελέσματα είναι άκυρα, λόγω παρατυπιών που έχουν καταγγελθεί από τα στρατόπεδα και των δύο προεδρικών υποψηφίων. Μία τέτοια εξέλιξη θα γεννούσε νέες αμφιβολίες για το μέλλον της Αιγύπτου.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν δεσμευτεί πως θα παραδώσουν την εξουσία στους πολιτικούς την 1η Ιουλίου.

Πηγή: skai.gr