Σε εξέλιξη είναι στη Ρώμη η κρίσιμη σύνοδος μεταξύ των «G-4», των ηγετών των τεσσάρων μεγαλύτερων οικονομιών της ευρωζώνης, που ως στόχο έχει την αποτελεσματική αντιμετώπιση της κρίσης χρέους ενόψει της κρίσιμης ευρωπαϊκής συνόδου στις 28 και 29 Ιουνίου.

Ο « οικοδεσπότης» ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι, ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ και ο ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι συναντώνται στη Βίλα Μάνταμα, στην Ρώμη.

Στη συνάντηση θα εξεταστεί η πρόταση του ιταλού πρωθυπουργού, για αγορά ομολόγων από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) και το μόνιμο μηχανισμό στήριξης (ESM), πρόταση που δεν αντιμετωπίζει με θετική ματιά το Βερολίνο.

Η συνέντευξη Τύπου είναι προγραμματισμένη σε μια ώρα περίπου.

Την πρόθεση της Μαδρίτης να πιέσει για την απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των ισπανικών τραπεζών μέσω των μηχανισμών στήριξης γνωστοποίησε την Παρασκευή ο ισπανός υπουργός Οικονομικών Λουίς Ντε Γκίντος.

Από την πλευρά του, το ΔΝΤ σε έκθεσή του για τη ζώνη του ευρώ, και σε συνέχεια των πρόσφατων δηλώσεων της κ. Λαγκάρντ, καθορίζει σε μεγάλο βαθμό στους Ευρωπαίους έναν “οδικό χάρτη” πάνω στον οποίον τους καλεί να πατήσουν για την υπέρβαση της κρίσης.

Το κοινοβούλιο της Σλοβακίας επικύρωσε την Παρασκευή, τη σύσταση του Μόνιμου Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), που θα τεθεί σε ισχύ τον Ιούλιο για την καταπολέμηση της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους.

Πηγή: skai.gr