Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία αποφάσισαν σήμερα μία σειρά αναπτυξιακών μέτρων, τα οποία υπολογίζονται στο 1% του συνολικού ΑΕΠ της Ευρωζώνης, ανακοίνωσε στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ο Ιταλός πρωθυπουργός, Μάριο Μόντι, έπειτα από την κοινή συνάντηση των τεσσάρων στη Ρώμη.

«Επιθυμούμε την υιοθέτηση ενός σημαντικού αναπτυξιακού πακέτου, το οποίο θα αντιπροσωπεύει το 1% του ΑΕΠ της κοινή νομισματικής ένωσης, ή περί τα 130 δισ. ευρώ», ανακοίνωσε ο κ. Μόντι σε συνέχεια της μίνι συνόδου των τεσσάρων στη Ρώμη.

«Η ανάπτυξη προϋποθέτει τη δημοσιονομική πειθαρχία, ωστόσο η δημοσιονομική πειθαρχία είναι εφικτή παρά μόνο όταν υπάρχει ανάπτυξη και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας», πρόσθεσε ο κ. Μόντι.

Από την πλευρά του, ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, χαρακτήρισε τη συνάντηση χρήσιμη σε ό,τι αφορά την προετοιμασία του εδάφους για τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. την άλλη βδομάδα.

«Το ευρωπαϊκό συμβούλιο πρέπει να κάνει πρόοδο σε ό,τι αφορά τη δημιουργία εμπιστοσύνης στην Ευρωζώνη και την Ευρώπη» δήλωσε.

Επιπλέον, ο γάλλος πρόεδρος, προσέθεσε ότι οι τέσσερις ηγέτες συμφώνησαν πως είναι αναγκαίο να επιβληθεί φόρος επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών.

Η κυβέρνηση της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ έχει ήδη αποδεχτεί αυτό το αίτημα, καθώς ήταν προϋπόθεση για τη συμφωνία μεταξύ γερμανικής κυβέρνησης και αντιπολίτευσης στις διαπραγματεύσεις για την επικύρωση του δημοσιονομικού συμφώνου της Ε.Ε. και του μηχανισμού ESM από το γερμανικό κοινοβούλιο.

Πηγή: skai.gr