Εντολή για σοβαρή και υπεύθυνη διαπραγμάτευση, με βασικά προτάγματα τη διασφάλιση της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας, την αποκατάσταση της πολιτικής και οικονομικής σταθερότητας και την ενίσχυση της ανάπτυξης και της απασχόλησης πήρε η κυβέρνηση στις 17 Ιουνίου δηλώνει ο πρόεδρους της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας και του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος.

Ο κ. Μίχαλος ζητά από τη νέα κυβέρνηση ουσιαστική στήριξη από τα συμμετέχοντα κόμματα και κυρίως δράση και αποτέλεσμα.

Αναλυτικά η δήλωση Μίχαλου:

«Η νέα κυβέρνηση έπιασε ήδη δουλειά. Και τώρα πρέπει να υλοποιήσει στην πράξη το μήνυμα που ανέδειξαν οι κάλπες της 17ης Ιουνίου. Ένα μήνυμα σαφές, υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στο κοινό νόμισμα και της ανάγκης για αλλαγή συγκεκριμένων, επαχθών όρων του μνημονίου.

»Η κυβέρνηση δεν θα πρέπει να αγνοήσει, εν όψει και των δύσκολων διαπραγματεύσεων με τους εταίρους και δανειστές μας, ότι η θετική ψήφος των Ελλήνων πολιτών στα κόμματα που δηλώνουν φιλοευρωπαϊκά, δεν σημαίνει αποδοχή του μνημονίου όπως αυτό εφαρμόστηκε τα τελευταία δύο χρόνια. Σημαίνει εντολή για σοβαρή και υπεύθυνη διαπραγμάτευση, με βασικά προτάγματα τη διασφάλιση της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας, την αποκατάσταση της πολιτικής και οικονομικής σταθερότητας, την ενίσχυση της ανάπτυξης και της απασχόλησης.

»Αυτό το μήνυμα θα πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους. Τόσο από τις πολιτικές δυνάμεις που συμμετέχουν στη διακυβέρνηση, όσο και από αυτές που ανέλαβαν το ρόλο της αντιπολίτευσης.

»Βέβαια, το ζητούμενο είναι κατ’ αρχήν η νέα κυβέρνηση να λειτουργήσει με ορίζοντα τετραετίας, γεγονός που προϋποθέτει ότι θα έχει ουσιαστική στήριξη από τα συμμετέχοντα κόμματα και κυρίως θα είναι προσανατολισμένη στη δράση και στο αποτέλεσμα. Το τελευταίο που χρειάζεται σήμερα η Ελλάδα είναι ένα σχήμα το οποίο θα υπονομεύεται από τις ίδιες τις δυνάμεις που το στηρίζουν, ή που θα εξαντλείται σε ατελείωτες διαπραγματεύσεις και παζάρια, προκειμένου να λάβει – πόσο μάλλον να υλοποιήσει – ακόμα και την παραμικρή απόφαση.

»Η νέα κυβέρνηση καλείται να αναμετρηθεί με μια ιστορική πρόκληση. Η ευρεία κοινοβουλευτική πλειοψηφία και κυρίως η σαφής εντολή των πολιτών, της δίνουν την ευκαιρία να ηγηθεί μιας μεγάλης εθνικής προσπάθειας για την αναγέννηση της χώρας. Μιας προσπάθειας με στόχο όχι μόνο την αποτροπή της χρεοκοπίας, άλλα τη ριζική εξυγίανση της ελληνικής οικονομίας, μέσα από βαθιές μεταρρυθμίσεις στο κράτος, στη δημόσια διοίκηση και στη λειτουργία της αγοράς. Ας ελπίσουμε ότι αυτή τη φορά, οι προσδοκίες της κοινωνίας δεν θα διαψευσθούν.»

Πηγή: skai.gr