Εντός του σαββατοκύριακου ή το αργότερο τη νέα εβδομάδα, και πάντως πριν εκπνεύσει η προθεσμία της 30ής Ιουνίου, η Κύπρος πρόκειται να ανακοινώσει την ταυτόχρονη σύναψη του ρωσικού δανείου και την προσφυγή στον Μηχανισμό Στήριξης σύμφωνα με πληροφορίες των κυπριακών ΜΜΕ.

Παρά τη δήλωση του Ρώσου υφυπουργού Οικονομικών ότι η Λευκωσία δεν έχει επιβάλει επίσημα αίτημα για δάνειο, σύμφωνα με ρωσικά ΜΜΕ, η Κύπρος βρίσκεται κοντά στην ολοκλήρωση της συμφωνίας με τη Μόσχα ύψους έως και 5 δισ. ευρώ, με όρους πιο ευνοϊκούς από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης.

Για την κατάσταση του τραπεζικού συστήματος της Κύπρου και γενικότερα για την κυπριακή οικονομία, ενημέρωσε στο μεταξύ την Πέμπτη το Eurogroup ο κύπριος ΥΠΟΙΚ Βάσος Σιαρλή. Ο κ. Σιαρλή ενημέρωσε για τα μέτρα, που λαμβάνει και θα λάβει η κυπριακή κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

Βάση συζήτησης για την Κύπρο αποτέλεσε το υπόμνημα της Κομισιόν, με το οποίο υπενθυμίζονται οι συστάσεις για μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος κάτω του 3% ως το τέλος του χρόνου.

Σύμφωνα με κυπριακά ΜΜΕ, εάν οι εταίροι δεν ικανοποιηθούν από τα μέτρα της κυβέρνησης, είναι δυνατόν να ζητηθούν περισσότερα και να επιβληθούν αυστηροί όροι προκειμένου να χορηγηθεί η βοήθεια στη Λευκωσία.

Πηγή: skai.gr