Την πρόθεση της Μαδρίτης να πιέσει για την απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των ισπανικών τραπεζών μέσω των μηχανισμών στήριξης γνωστοποίησε την Παρασκευή ο ισπανός υπουργός Οικονομικών Λουίς Ντε Γκίντος, λίγο πριν τις κρίσιμες συνομιλίες των υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Νομίζω ότι (σ.σ η απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών) είναι μια δυνατότητα. Είναι ένα από τα θεμελιώδη στοιχεία για να σπάσει ο ομφάλιος λώρος μεταξύ του κινδύνου που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες και των κρατικών χρεών» σημείωσε ο Ισπανός ΥΠΟΙΚ.

«Θα συζητήσουμε το θέμα στην ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής, και αυτή η δυνατότητα (της άμεσης ανακεφαλαιοποίησης) είναι απολύτως ανοικτή για την Ισπανία, αν υπάρξει πρόοδος εντός των προσεχών μηνών. Η διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης, δεν είναι στιγμιαία» πρόσθεσε.

Κατά της επιβολής φόρου στις τραπεζικές συναλλαγές τάχθηκε από την πλευρά του ο ολλανδός υπουργός Οικονομικών Γιαν Κις ντε Γιάγκερ προσερχόμενος στη σύνοδο. «Η Ολλανδία έχει μια πολύ σαφή θέση για το θέμα αυτό. Εμείς σίγουρα δεν θα επιβάλουμε φόρο στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές. Υπάρχουν καλύτερες εναλλακτικές λύσεις. Έχουμε ήδη επιβάλει φόρο στις τράπεζες μας και που αφορά και τα μπόνους» δήλωσε.

Για τις 9 Ιουλίου (αντί την 1η Ιουλίου) μετατίθεται σύμφωνα με το Reuters η έναρξη λειτουργίας του μόνιμου ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης (ESM) καθώς το Βερολίνο δεν έχει ολοκληρώσει τη διαδικασία έγκρισής του.

Πηγή: skai.gr