Tο 2003 ένας σχετικά άγνωστος Άγγλο-Αμερικανός σκηνοθέτης και σεναριογράφος με το όνομα Christopher Nolan, που είχε γνωρίσει καλλιτεχνική κυρίως επιτυχία με τις ταινίες του Memento -2000 και Insomnia -2002, από κοινού με τον συγγραφέα και σεναριογράφο του Blade -1998, David S Goyer, προσέγγισαν την Warner Brothers ¨ρίχνοντας την ιδέα¨ για μια αναβίωση της σειράς ταινιών με ήρωα τον Batman. Η Warner, που αρχικά δεν ήθελε να ακούσει για μια ακόμη ταινία με ήρωα το μασκοφόρο εκδικητή, μετά το εμπορικό ναυάγιο και τις δικαίως καταδικαστικές κριτικές του Batman & Robin -1997 του Joel Schumacher, υπέκυψε στη γοητεία των νεαρών δημιουργών και ευτυχώς επείσθη .

Τον Ιούνιο του 2005 κυκλοφόρησε στις αίθουσες το “Batman Begins” και τον Ιούλιο του 2008 το The Dark Knight, με τις δύο ταινίες όχι μόνο να σπάνε τα ταμεία με παγκόσμιες εισπράξεις 372 εκατομμύρια δολάρια η πρώτη και πάνω από 1 δισεκατομμύριο δολάρια η δεύτερη, αλλά και να κερδίζουν και τους κριτικούς -κυρίως η δεύτερη- μαζεύοντας υποψηφιότητες και βραβεία, ενώ και ο άδικος χαμός του Heath Ledger στο ρόλο του Joker και η μετά θάνατον βράβευσή του με Oscar, θα στοιχειώσουν το ρόλο και την ταινία.

4 χρόνια μετά τον πλέον επιτυχημένο, αδιαμφισβήτητα και σε όλα τα επίπεδα, “Σκοτεινό Ιππότη” που -τι ειρωνεία (!)- είναι και η πρώτη ταινία της σειράς χωρίς τη χρήση του brand name “Batman” στον τίτλο της, ο … Batman επιστρέφει για 3η και τελευταία φορά στην κατά το Nolan απόδοσή της, με τον σκηνοθέτη να αντλεί έμπνευση από τα κόμικς : “Knightfall” -1993 όπου εισάγεται ο χαρακτήρας του Bane, “The Dark Knight Returns” -1986 όπου ο Batman επιστρέφει στη Gotham City μετά από απουσία 10 χρόνων και “No Man’s Land” -1999 στο οποίο η Gotham έχει κατακλυσθεί από συμμορίες.

H ιστορία με δυο λόγια: Βρισκόμαστε 8 χρόνια μετά τα γεγονότα της προηγούμενης ταινίας, στο τέλος της οποίας, ο Batman είχε σώσει τη Gotham από τον Joker και τον Two Face/Harvey Dent, παίρνοντας όμως αυτός το φταίξιμο για τα εγκλήματα του τελευταίου.

Καταδιωκόμενος από την αστυνομία, αυτοεξορίζεται και αφήνει την ασφάλεια της πόλης στα χέρια του πολύ ικανού επιθεωρητή Gordon.

Για τα επόμενα χρόνια επικρατεί ειρήνη και ο Bruce Wayne πιστεύει ότι δε θα χρειαστεί να φορέσει ξανά την κάπα του Batman.

Τότε εμφανίζεται ένας νέος αμείλικτος εχθρός, ο Bane, o oποίος απειλεί να καταστρέψει την πόλη.

Οι αρχές αποδεικνύονται πολύ αδύναμες να τα βγάλουν πέρα με το νέο κίνδυνο και αυτό αναγκάζει τον Σκοτεινό Ιππότη να επανέλθει και να χρησιμοποιήσει τις δυνάμεις του για μια τελευταία φορά .

Όλο το επιτυχημένο cast των προηγούμενων ταινιών βρίσκεται και πάλι εδώ: Ο Christian Bale φοράει για τελευταία φορά τη στολή του καλύτερου μέχρι τώρα Batman /Bruce Wayne, oι βετεράνοι Morgan Freeman, ως ο κάτι σαν Q, Lucius Fox και Michael Caine ως ο αφοσιωμένος butler/ θετός πατέρας- Alfred, προσδίδουν κύρος, ο Gary Oldman στο ρόλο του αδιάφθορου επιθεωρητή Jim Gordon, ο Liam Neeson ως σατανικός Ra’s Al Ghul και ο νέος Joseph Gordon-Levitt (τον είδαμε και στο “Inception”) στο ρόλο του αστυνόμου John Blake. Φήμες θέλουν τον τελευταίο να αναλαμβάνει το ρόλο του Batman στο επερχόμενο “Justice League of America” την απάντηση της DC Comics στους “The Avengers” της Marvel .

Αυτοί όμως που αναμένεται να κλέψουν την παράσταση, σ’ αυτήν τη νέα ταινία, είναι οι ¨κακοί¨ : o Bane και η Cat Woman/Selina Kyle. Στο ρόλο της κακιάς γατούλας, θα δούμε την Anne Hathaway. Προσωπικά απογοητεύθηκα με αυτήν την επιλογή και μάλλον η ερμηνεία της Michelle Pfeiffer στον ίδιο ρόλο στο Batman Returns -1992 του Tim Burton δύσκολα θα ξεπεραστεί. Και καλύτερα ας μην πάμε στο μακρινό τηλεοπτικό παρελθόν του σούπερ ήρωα, όπου βρίσκουμε στον ίδιο ρόλο την καταπληκτική Eartha Kitt , γιατί θα …νιαουρίσουμε απελπισμένα. Ας δούμε λοιπόν με ποιο τρόπο η κομψή και φινετσάτη, Hathaway θα ερμηνεύσει ένα ρόλο όπου κυριαρχούν πιο ζωώδη ένστικτα και το χμ … sex…

Οπότε ας μιλήσουμε για τον Bane.

Στο ρόλο του απόλυτου αντίπαλου δέους στον Σκοτεινό Ιππότη, ο πολύ καλός βρετανός ηθοποιός -θυμηθείτε τον, θα μας απασχολήσει πολύ τα επόμενα χρόνια- Tom Hardy. O Hardy σχεδόν έκλεψε την παράσταση στο Inception, την προηγούμενη ταινία του Nolan, ενώ πέρσι τον είδαμε ξανά πλάι στον Gary Oldman στο “Tinker Tailor Soldier Spy” αλλά και στο πλευρό του Nick Nolte στο “Warrior”.

Εκεί όμως που πρέπει οπωσδήποτε να τον δείτε είναι στο “Bronson”, ταινία που σκηνοθέτησε το 2008 ο Nicolas Winding Refn σκηνοθέτης του λατρεμένου “Drive” . Στοιχηματίζω ότι η μεταμόρφωση του Hardy σε Bronson, ήταν που έκανε το Nolan να τον επιλέξει για το ρόλο του Bane.

Ο ίδιος ο Nolan σε συνέντευξή του στους L.A. Times λέει για τον Bane: “Για έναν καλό κακό χρειάζεσαι κάποιο αρχέτυπο. Κάποιο χαρακτηριστικό σε ακραία μορφή. Ο Joker ήταν το αρχέτυπο της διαβολικής, χαοτικής αναρχίας μαζί με μια δόση σατανικής αίσθησης του χιούμορ. Ενώ δεν είχαμε ποτέ ασχοληθεί με κάποιον σαν το Bane, μέχρι τώρα . Θέλαμε κάτι πολύ διαφορετικό γι’ αυτήν την ταινία. Είναι ένας κακοποιός που χαρακτηρίζεται από την ωμή φυσική βία. Με κάποιον τρόπο θα έλεγα ότι είναι ένα κλασικό τέρας του κινηματογράφου, αλλά με ένα καταπληκτικό μυαλό. Νομίζω ότι είναι ένας συναρπαστικός χαρακτήρας. Οι θεατές θα ξετρελαθούν με αυτό που έχουμε κάνει μαζί του.”

Περιμένουμε λοιπόν να …ξετρελαθούμε με τον Bane και την Eπιστροφή του Σκοτεινού Ιππότη, την μοναδική σκηνοθετική ματιά του Christopher Nolan, o οποίος απέφυγε το 3D επιλέγοντας να δώσει έμφαση στην ποιότητα της εικόνας, γυρίζοντας πολλές σκηνές -διάρκειας πάνω από μια ώρα- σε IMAX και να είμαστε μάρτυρες στο τέλος του θρύλου.

Η Επιστροφή του Σκοτεινού Ιππότη θα κάνει παγκόσμια πρεμιέρα την 20ή Ιουλίου, ενώ θα τη δούμε στις ελληνικές κινηματογραφικές αίθουσες την 21η Αυγούστου 2012.

Από την Λίνα Μπάκου για το Κάθε Μέρα