Απαράδεκτο χαρακτήρισε ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ από το Μεξικό και τη σύσκεψη του G20, να είναι αναγκασμένες η Ιταλία και η Ισπανία να δανείζονται από τις αγορές με επιτόκια που φθάνουν το 7%.

Πρόσθεσε πως «η μεγάλη υπόθεση της Ευρώπης είναι να τρέξει γρήγορα σε αυτήν την συνεχή κούρσα μεταξύ γεγονότων, κερδοσκοπίας και πολιτικών αποφάσεων».

Αναφερόμενος στην Ελλάδα, ο κ. Ολάντ είπε ότι η ΕΕ θα πρέπει να συνεργαστεί με τη νέα κυβέρνηση καθώς «είναι απαραίτητο να βαδίσουμε πιο γρήγορα».

Για την αύξηση των αποθεματικών του ΔΝΤ είπε ότι «δεν έγινε για να στηρίξει οικονομικά την ευρωζώνη. Αυτό μπορεί να γίνει για ορισμένες χώρες, όπως η Ελλάδα. Όμως δεν είναι αυτή η αποστολή του», τόνισε ο Ολάντ, ο οποίος εμφανίσθηκε ακόμα ικανοποιημένος για το γεγονός ότι η ανάπτυξη «δεν αποτελεί θέμα διαφωνίας» στο G20.

Νωρίτερα ο κ. Ολάντ απέκλεισε το ενδεχόμενο οποιασδήποτε περαιτέρω εξωτερικής βοήθειας, διευκρινίζοντας ότι την άποψη αυτή συμμερίζεται και η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ.

Από την πλευρά του, ο Γάλλος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Μπερναρ Καζνέβ, δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ότι η Γαλλία δεν θα συναινέσει σε περαιτέρω οικονομική ενοποίηση, χωρίς να έχει υπάρξει προηγουμένως συμφωνία για τη λήψη έκτακτων μέτρων για τη διάσωση της Ευρωζώνης.

Τόσο το Παρίσι, όσο και Βερολίνο φαίνονται αποφασισμένα να συνάψουν μία συμφωνία έως τη Σύνοδο Κορυφής που θα διεξαχθεί στα τέλη του μήνα, προκειμένου να περιορίσουν την κρίση που πλήττει την Ευρωζώνη. Υπάρχει ωστόσο σημαντική διαφωνία ως προς τη διαδικασία για την αντιμετώπιση της κρίσης από τις δυο πρωτεύουσες, υπογραμμίζει ο Γάλλος υπουργός.

Η Γαλλία επιθυμεί την υιοθέτηση ενός αναπτυξιακού πακέτου ύψους 120 δισ. ευρώ για να ενισχυθούν οι επενδύσεις, καθώς και συντονισμένες κινήσεις προκειμένου να διαμορφωθεί το πλαίσιο μίας ταπεζικής πλέον ένοποίησης, με σκοπό την προφύλαξη των καταθέσεων και των κυβερνήσεων από τις επισφαλείς τράπεζες.

Πηγή: skai.gr