Ξεκίνησε σήμερα στη Μόσχα ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων και του Ιράν για το αμφιλεγόμενο πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας.

Ο επικεφαλής της ιρανικής αντιπροσωπείας Σαΐντ Τζαλιλί άρχισε τις επαφές του συναντώμενος με την Κάθριν Άστον, την επικεφαλής της διπλωματίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εκπρόσωπο της λεγόμενης ομάδας 5+1 (τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ–Ηνωμένες Πολιτείες, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία– και η Γερμανία) στις διαπραγματεύσεις, όπως μετέδωσε ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου.

«Οι διαπραγματεύσεις αποτελούν μια μεγάλη δοκιμασία του εάν η δύση τάσσεται εναντίον της προόδου του Ιράν ή όχι», είπε ο Τζαλιλί πριν από την έναρξη των συνομιλιών.

Ο εκπρόσωπος της ευρωπαϊκής αντιπροσωπείας Μάικλ Μαν δήλωσε από την πλευρά του ότι οι μεγάλες δυνάμεις θα συνεχίσουν να προβάλλουν τις απαιτήσεις τους στην ιρανική πλευρά: την διακοπή του εμπλουτισμού ουρανίου κατά 20% και την ανταλλαγή των αποθεμάτων του ουρανίου που έχει εμπλουτιστεί κατά 20% με πυρηνικό καύσιμο το οποίο χρειάζεται η Τεχεράνη.

«Προτεραιότητά μας είναι οι Ιρανοί να δώσουν μια απάντηση στο ζήτημα του [εμπλουτισμού ουρανίου κατά] 20%», ο οποίος φέρνει την Τεχεράνη πιο κοντά στον εμπλουτισμό που θεωρείται απαραίτητος για την κατασκευή ενός πυρηνικού όπλου (90%), είπε ο Μαν στους δημοσιογράφους.

Πηγή: energypress.gr