Το δίλημμα «ευρώ ή δραχμή» που ορισμένοι απαξίωναν ως ερώτημα προς το εκλογικό κόμμα λειτούργησε σε ένα βαθμό. Τα κόμματα που εκφράζουν τη θέση της παραμονής –πάση θυσία- στο ευρώ προσεγγίζουν το 47% χωρίς του φιλελεύθερους, ανεβάζοντας το ποσοστό του «στρατοπέδου» κατά 10 εκατοστιαίες μονάδες. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήθελε να κυβερνήσει, δεν ήταν έτοιμος, δεν καταλαβαίνει την ευρωπαϊκή διαδικασία, ούτε και την διαδικασία της παραγωγής πλούτου στο καθεστώς που ζούμε.

Η προγραμματική αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ φάνηκε ξεκάθαρα στις τελευταίες 4 εβδομάδες και από αυτή την άποψη η επανάληψη των εκλογών, η πόλωση, τα σκληρά διλήμματα στον κόσμο, έπιασαν τόπο.

Το βράδυ της Κυριακής ο κ. Νίκος Δένδιας είπε ότι δεν «είναι δυνατόν να έχει βέτο η αντιπολίτευση στον σχηματισμό κυβέρνησης και μάλιστα την επομένη της ήττας του κόμματος της αντιπολίτευσης». Η χώρα πρέπει να κυβερνηθεί, για αυτό ψηφίσαμε, δεν ψηφίσαμε για το ποιος θα μείνει στην αντιπολίτευση. Για τον λόγο αυτό ψήφισαν και οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ. Ο κ Βενιζέλος το γνωρίζει αυτό, όπως και τα άλλα μέλη της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ. Η επιβίωση του ΠΑΣΟΚ έχει μία σημασία για την ανασυγκρότηση της κεντροαριστεράς αλλά είναι λιγότερο σημαντική από την επιβίωση της χώρας.

Του Τάσου Τέλλογλου

Πηγή: protagon.gr