Την εκτίμηση του ότι η Ελλάδα θα ξεπεράσει τα οικονομικά της προβλήματα, εξέφρασε ο επικεφαλής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου, Τσαρλς Νταλάρα, κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησε στην έδρα του Ινστιτούτου, εδώ στην Ουάσιγκτον.

Ωστόσο ο κ. Νταλάρα επεσήμανε ότι η κυβέρνηση που θα προκύψει στην Ελλάδα, μετά τις εκλογές της 17ης Ιουνίου, θα πρέπει να επαναβεβαιώσει την δέσμευση της στους βασικούς στόχους του συμπεφωνημένου μεταρρυθμιστικού προγράμματος.

Όπως είπε ο κ. Νταλάρα: «δίνουμε έμφαση στην ανάγκη η νέα κυβέρνηση να επιβεβαιώσει την δέσμευση της στους βασικούς στόχους του προγράμματος, καθώς αυτοί οι στόχοι ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, περιορισμού του δημόσιου τομέα, αποκρατικοποιήσεων και συλλογής φόρων, δεν επιβλήθηκαν αυθαίρετα από την τρόικα, αλλά προέκυψαν από την πραγματικότητα της παγκόσμιας οικονομίας και την ανάγκη του ελληνικού λαού να έχει τις ευκαιρίες που του αξίζουν. Ο μόνος τρόπος, λοιπόν, να έχουν οι έλληνες αυτές τις ευκαιρίες είναι με μια πιο φιλελεύθερη και ανταγωνιστική οικονομία».

Ο κ. Νταλάρα τόνισε επίσης ότι υπάρχει «περιθώριο και ανάγκη αλλαγής». «Χρειάζεται όχι μόνο να ακολουθηθούν οι μεταρρυθμίσεις, αλλά να υπάρξει μια ρεαλιστική μείωση των δαπανών», σημείωσε ο κ. Νταλάρα και πρόσθεσε ότι κατά τη γνώμη του οι όροι που έχουν διατυπωθεί είναι υπερβολικοί για μια οικονομία, και μειώνουν την αποδοτικότητα, σε μια περίοδο που μειώνεται και η εμπιστοσύνη των επενδυτών. «Εάν η ελληνική κυβέρνηση επαναβεβαιώσει την δέσμευση της στους αντικειμενικούς στόχους, τότε ελπίζω πως οι ηγέτες της ευρωζώνης θα έχουν την διορατικότητα να αναγνωρίσουν τα πλεονεκτήματα της ενέργειας αυτής και να προβούν σε αλλαγή των όρων αποπληρωμής και σε επιμήκυνση του χρονικού περιθωρίου των δανείων», επεσήμανε ο επικεφαλής του Ινστιτούτου.

Ο κ. Νταλάρα έκανε λόγο και για νέα «μέτρια» οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα. Ο ίδιος ευχήθηκε ότι η Ευρώπη θα εξετάσει μια πρόσθετη οικονομική βοήθεια, για παράδειγμα 10 έως 20 δισεκατομμύρια δολάρια, τα επόμενα δύο χρόνια, για μια πιο ρεαλιστική πορεία προσαρμογής του προϋπολογισμού βραχυπρόθεσμα.

Νωρίτερα, κατά την καθιερωμένη συνέντευξη τύπου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ο εκπρόσωπος του Οργανισμού, Τζέρι Ράις, τόνισε ότι το Ταμείο θα προσεγγίσει την μετά τις εκλογές κατάσταση στην Ελλάδα «βήμα προς βήμα». «Σεβόμαστε τις επιλογές του ελληνικού λαού και τις δημοκρατικές διαδικασίες» τόνισε ο κ. Ράις και επανέλαβε ότι η αποστολή του ΔΝΤ θα μεταβεί στην Ελλάδα μετά τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Ο κ. Ράις τόνισε επίσης ότι το ΔΝΤ δεν έχει λάβει κανένα αίτημα από την κυπριακή κυβέρνηση για παροχή οικονομικής βοήθειας.

Πηγή: skai.gr/VOA