Προειδοποίηση, ως φίλος των Ελλήνων, όπως ανέφερε, για την ανάγκη τήρησης των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα μας έστειλε στην Αθήνα ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Mega σημείωσε πως ο ίδιος από τη μέρα της εκλογής του έθεσε ως προτεραιότητα την ανάπτυξη, επισημαίνοντας πως τα μέτρα αυτά θα έχουν αντίκτυπο και στην Ελλάδα «αν αποφασίσει να παραμείνει στο ευρώ και να τηρήσει τις δεσμεύσεις της». Σε αντίθετη περίπτωση, αν και επισήμανε πως σέβεται τον ελληνικό λαό, προειδοποίησε «ως φίλος της Ελλάδας» πως θα υπάρξουν χώρες που θα προτιμήσουν την απομάκρυνση της χώρας μας από το ευρώ.

Μεταξύ άλλων ο Γάλλος πρόεδρος ανέφερε τα ακόλουθα:

«Σέβομαι τον ελληνικό λαό. Θα αποφασίσει αυτό που θέλει στις εκλογές της 17ης Ιουνίου. Κι εγώ είμαι Πρόεδρος μιας Δημοκρατίας που έχει βουλευτικές εκλογές την ίδια μέρα. Επομένως, θεωρώ ότι οι ψηφοφόροι πρέπει να ασκήσουν πλήρως το κυριαρχικό τους δικαίωμα. Πρέπει, όμως, να τους προειδοποιήσω διότι είναι καθήκον μου, διότι είμαι φίλος της Ελλάδας: Εάν έχει δοθεί η εντύπωση ότι οι Έλληνες θέλουν να απομακρυνθούν από τις συμφωνηθείσες δεσμεύσεις και να εγκαταλείψουν κάθε προοπτική ανάκαμψης τότε, θα υπάρξουν χώρες εντός της Ευρωζώνης που θα προτιμήσουν να τερματίσουν την παρουσία της Ελλάδας στην Ευρωζώνη. Προτιμώ λοιπόν να το πω διότι αυτή είναι η γλώσσα της αλήθειας. Εγώ δεν στηρίζω αυτήν την τοποθέτηση. Θέλω να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη αλλά, οι Έλληνες πρέπει να γνωρίζουν ότι αυτό προϋποθέτει μια σχέση εμπιστοσύνης».

Ερωτηθείς τι θα γίνει με τη χρηματοδότηση της Ελλάδας, σε περίπτωση ακύρωσης του μνημονίου, ο κ. Ολάντ σημείωσε ότι «η πλήρης ακύρωση του μνημονίου θα θεωρηθεί από πολλές χώρες της Ευρωζώνης ως ρήξη».

Ζητώντας από τους Έλληνες να τον εμπιστευτούν, τόνισε πως θα μεριμνήσει ώστε να έρθουν κονδύλια για την ανάπτυξη στην Ελλάδα. «Ζητώ από τους Έλληνες να μου έχουν εμπιστοσύνη. Αν θέλουν να μείνουν στο ευρώ να ξέρουν ότι η Ευρώπη θα τους στηρίξει, ταυτόχρονα όμως πρέπει να γίνουν προσπάθειες -δίκαιες προσπάθειες. Αυτό ήταν το πρόγραμμά μου για τη Γαλλία. Είναι αναγκαίες οι προσπάθειες, αλλά, να είναι δίκαιες. Οι έχοντες και οι πιο πλούσιοι να πληρώσουν το μερίδιο που τους αναλογεί στις προσπάθειες», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επιμέλεια:Xρήστος Μαζάνης

Πηγή: zougla.gr