Την προειδοποίηση ότι αν δε δοθεί στις αναπτυσσόμενες χώρες μεγαλύτερος λόγος στο ΔΝΤ τότε θα περιορίσει την προγραμματισμένη της συνεισφορά στον Οργανισμό απηύθυνε η Βραζιλία σύμφωνα με το Reuters. Οι νέοι πόροι για την ενίσχυση του ΔΝΤ είναι αναγκαίοι για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην Ευρώπη.

Τα λεγόμενα κράτη BRICS (Βραζιλία, Κίνας, Ινδίας, Ρωσία και Νότια Αφρική) πρόκειται να συναντηθούν ιδιαιτέρως στις 18 Ιουνίου, την ημέρα που αρχίζει η σύσκεψη των G20 στο Μεξικό, σύμφωνα με βραζιλιάνο αξιωματούχο, και ώς τώρα δεν έχει γίνει γνωστό αν εξετάζουν να τηρήσουν παρόμοια στάση με τη Βραζιλία, κάτι που θα προκαλούσε προβλήματα στο πρόγραμμα ενίσχυσης του Οργανισμού.

Ειδικότερα, ενόσω στο Μεξικό ο «οικοδεσπότης» της σύσκεψης, προέτρεπε την Ευρώπη να ολοκληρώσει τις τελικές λεπτομέρειες για τη βοήθεια προς τις ισπανικές τράπεζες, η Βραζιλία ανακοίνωνε ότι ενδέχεται να βάλει πλαφόν στη συνεισφορά της για την ενίσχυση των πόρων του ΔΝΤ κατά 430 δισ. δολάρια (344 δισ. ευρώ) που αποφασίστηκε τον Απρίλιο για τη χρηματοδότηση των υπερχρεωμένων κρατών της ευρωζώνης.

Η κρίση χρέους που σοβεί στη ζώνη του ευρώ αναμένεται να κυριαρχήσει στην ατζέντα των ηγετών της G20 στο Λος Κάμπος του Μεξικού στις 18 με 19 Ιουνίου, όπως έγινε άλλωστε και στην τελευταία σύνοδο κορυφής στις Κάννες, στη Γαλλία, προ έξι μηνών.

Η σύσκεψη αρχίζει μια μέρα μετά την εκλογική αναμέτρηση της 17ης Ιουνίου που σύμφωνα με το Reuters θα μπορούσε να κρίνει την παραμονή της χώρας στη ζώνη του ευρώ.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ανακοινώσει ότι θα μειώσει σε δύο τον αριθμό των εδρών που κατέχει σήμερα στο διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ το φθινόπωρο του τρέχοντος έτους, αλλά πηγές της G20 που μίλησαν στο Reuters θέλοντας να τηρήσουν την ανωνυμία τους ήταν απαισιόδοξοι για τη σύναψη συμφωνίας έως τότε.

Η Κίνα, η Ινδία, η Ρωσία και το Μεξικό είναι μεταξύ των χωρών που έχουν δεσμευτεί να συνεισφέρουν στην ενίσχυση των πόρων του ΔΝΤ, μολονότι οι τελικές δεσμεύσεις αναμένεται να δοθούν στη σύνοδο κορυφής του Λος Κάμπος.

Μια ευρωπαϊκή πηγή δήλωνε ότι οι χώρες αυτές περιμένουν να δουν τη στάση που θα τηρήσει το Πεκίνο, δηλαδή με ποιο ποσό και με ποιους όρους θα συμβάλει η Κίνα στην ενίσχυση του Ταμείου.

Πηγή: skai.gr