70 χρόνια νωρίτερα το κινηματογραφικό σύμπαν συνωμότησε με τον πιο καταπληκτικό τρόπο.

Όταν ο παραγωγός της Warner Brothers, Hal B. Wallis ανέθετε στον ουγγρικής καταγωγής δεξιοτέχνη σκηνοθέτη Michael Curtiz να γυρίσει μια ταινία βασισμένη σ’ ένα β’ διαλογής θεατρικό έργο με τον τίτλο “Everybody comes to Rick’s”, στην οποία όμως θα πρωταγωνιστούσε μια ολόκληρη φουρνιά από τους καλύτερους και πιο περιζήτητους ηθοποιούς της εποχής όπως οι Humphrey Bogart (στον πρώτο ρομαντικό του ρόλο), Ingrid Bergman, Paul Henreid, Claude Rains και Peter Lorre, κανείς δε μπορούσε να φανταστεί ότι συμμετείχε σε μια ταινία που πολύ γρήγορα θα μετατρεπόταν σε κινηματογραφικό μύθο.

Η ιστορία με δυο λόγια: Αρχές του Β΄ παγκοσμίου πολέμου. Ο Rick είναι εξόριστος αμερικανός και ιδιοκτήτης του πιο δημοφιλούς night club της Casablanca. Το club είναι τόπος όπου συναντιούνται κάθε λογής άνθρωποι, ναζί στρατιωτικοί, απατεώνες, γάλλοι αντιστασιακοί, κοσμικοί. Στα χέρια του Rick έρχονται 2 ταξιδιωτικά έγγραφα με τα οποία 2 επιβάτες μπορούν να ταξιδέψουν με αεροπλάνο για την Πορτογαλία και την ελευθερία. H αναπάντεχη άφιξη της Ilsa, παλιάς αγαπημένης του Rick, που τώρα πια είναι σύζυγος του Laszlo, ενός Τσεχοσλοβάκου ήρωα της αντίστασης που κρατείται από τις τοπικές αρχές, θα ανοίξει παλιές πληγές. Τώρα ο Rick θα πρέπει να αποφασίσει αν θα χρησιμοποιήσει τα έγγραφα ο ίδιος μαζί με την Ilsa ή αν θα τα δώσει στο ζευγάρι ώστε ο καταζητούμενος Laszlo να διαφύγει και να συνεχίσει τον αγώνα του εναντίον των ναζί.

Με ελάχιστο προϋπολογισμό, σενάριο για την ολοκλήρωση του οποίου συνέπραξαν πάνω από 6 -έξοχοι- σεναριογράφοι, με διαλόγους και ατάκες που έχουν γράψει ιστορία, θαυμάσια A/M φωτογραφία από τον Arthur Edeson και ένα τραγούδι, ”As time goes by” , που αρχικά είχε γραφτεί για ένα θεατρικό musical του 1931 από τον Herman Hupfeld , αλλά τελικά συνδέθηκε με την ταινία, την καθόρισε και δάνεισε στον ταλαντούχο συνθέτη Max Steiner το θέμα για το μουσικό σκορ της, κανείς δεν πίστευε ότι γύριζαν μια ταινία-ορισμό του κλασικού στον κινηματογράφο, όπου η φόρμα υπηρετεί την αφήγηση με τον πιο τέλειο τρόπο.

70 χρόνια αργότερα, οι θεατές λάτρεις της Casablanca ή όχι , έχουν την ευκαιρία να την απολαύσουν στους κινηματογράφους, στην πολλοστή επανέκδοσή της, να βυθιστούν στο ερωτικό μελόδραμα, να ερωτευθούν ξανά τη ρομαντική Ilsa που απ’ όλα τα μπαρ σε όλες πόλεις του κόσμου βρέθηκε σε αυτό του κυνικού Rick, να συγκινηθούν με τη θυσία του έρωτα των πρωταγωνιστών για έναν ανώτερο σκοπό και να γίνουν μάρτυρες της αρχής μιας υπέροχης φιλίας.

Η ταινία ήταν υποψήφια για 8 Oscar, εκ των οποίων κατέκτησε 3 -καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας και σεναρίου.

Ανακαλύψτε την ξανά, αν είστε πολύ τυχεροί σε θερινό σινεμά

Από την Λίνα Μπάκου για το Κάθε Μέρα