Ποιος δεν αποχωρίζεται το blackberry κινητό του ούτε στις διακοπές του; Φαίνεται πως, στην πλειονότητά τους (74%), οι έλληνες εργαζόμενοι δεν θα ξεκουραστούν στις καλοκαιρινές διακοπές τους. Αντίθετα, θα προσπαθήσουν να εργαστούν για έως και τρεις ώρες καθημερινά, αντί να χαλαρώσουν δίπλα στην πισίνα ή να απολαύσουν λίγο χρόνο με τις οικογένειες και τους φίλους τους.

Σε αυτούς τους υπερβολικά ευσυνείδητους εργαζόμενους που δεν καταφέρνουν να αποστασιοποιούνται από τη δουλειά, συγκαταλέγεται και μια σκληροπυρηνική μειονότητα αθεράπευτα εργασιομανών. Από αυτούς, 17% εργάζονται για περισσότερες από τρεις ώρες κάθε ημέρα των διακοπών τους, παραμελώντας τα αγαπημένα τους πρόσωπα, προκειμένου να ικανοποιήσουν την ανάγκη τους για εργασία. Πρόκειται για κάποια από τα ανησυχητικά αποτελέσματα που αποκαλύπτει η πιο πρόσφατη έρευνα της Regus, στην οποία καταγράφονται οι απόψεις περισσότερων από 16.000 ερωτηθέντων σε περισσότερες από 80 χώρες.

Οι Έλληνες εργαζόμενοι, όχι μόνο θα εργάζονται πολύ κατά τη διάρκεια των διακοπών τους, αλλά πάρα πολλοί από αυτούς δεν θα αποχωρίζονται τα smartphone και τα netbook τους. Σε ποσοστό 57% δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν να “εργάζονται κανονικά”, έστω και με ελαφρά μειωμένους ρυθμούς, από την ξαπλώστρα τους στην παραλία. Έτσι, αντί να απολαύσουν τον ελεύθερο χρόνο τους με τα κοντινά και αγαπημένα τους πρόσωπα, θα επιχειρήσουν να αντιπαρέλθουν το εργασιακό στρες και παράλληλα να διαχειριστούν τη δυσαρέσκεια και την απογοήτευση συντρόφων και παιδιών.

Οι διακοπές δεν είναι απλώς απαραίτητες για τη σύσφιγξη δεσμών και για τη σωματική και ψυχολογική χαλάρωση ενός ανθρώπου, αλλά μπορούν επίσης να επιδράσουν καταλυτικά στην υγεία του, ώστε να αποφύγει την εξουθένωση και τη νευρική κατάρρευση. Όπως επιβεβαιώνουν διάφορες εκθέσεις, το στρες δημιουργεί ένα ιδιαίτερα πρόσφορο έδαφος για την ανάπτυξη πιο επιβλαβών μορφών άγχους.[1] Συνεπώς, είναι σημαντικό για τους εργαζόμενους να χαλαρώνουν ανά τακτά διαστήματα και να αποκόπτονται για λίγο από τον εργασιακό τους χώρο.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Regus: “Η ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας επιτρέπει τη μόνιμη διασύνδεση των εργαζομένων με το χώρο εργασίας τους, με αποτέλεσμα να υποκύπτουν εύκολα στον πειρασμό να ελέγξουν το ηλεκτρονικό τους ταχυδρομείο και να διεκπεραιώσουν εργασίες που τυχόν περιλαμβάνονται σε αυτό. Τα smartphone, τα netbook και η πρόσβαση στο Διαδίκτυο είναι διαθέσιμα παντού, με αποτέλεσμα να είναι πολύ δύσκολο να χαλαρώσει κάποιος πραγματικά. Ωστόσο, οι διακοπές, η ξεκούραση, ο χρόνος με την οικογένεια και τους φίλους είναι παράγοντες ζωτικής σημασίας, ώστε να παραμείνουμε υγιείς.

Η εργασία κατά τις νυκτερινές ώρες, σε μια συνήθως ανεπιτυχή προσπάθεια για ταυτόχρονη εργασία και ενεργή συμμετοχή στις οικογενειακές διακοπές, μπορεί να οδηγήσει τους εργαζόμενους ακόμα πιο γρήγορα στην εξουθένωση και να χαλάσει τη διάθεση όλων. Εάν οι εταιρείες θέλουν ικανοποιημένους, υγιείς και παραγωγικούς εργαζόμενους, πρέπει οπωσδήποτε να αναζητήσουν άμεσα τρόπους αύξησης της αποτελεσματικότητας και της παραγωγικότητας, ώστε να μην αναγκάζονται να μεταφέρουν μέρος της εργασίας τους στον ελεύθερο χρόνο τους. Με την υιοθέτηση πρακτικών εργασίας που παρέχουν μεγαλύτερη ευελιξία και προσφέρουν στους εργαζόμενους τη δυνατότητα να ελαττώσουν το χρόνο μετακίνησης και να εργάζονται πιο κοντά στον τόπο διαμονής τους, οι εταιρείες θα μπορέσουν να αυξήσουν την αποτελεσματικότητά τους και να δώσουν την ευκαιρία στους εργαζόμενους να χαλαρώνουν πραγματικά όταν βρίσκονται σε διακοπές.”

Πηγή : epixeiro.gr