Μετά από 15 περίπου χρόνια αναμονής, έρευνας και δοκιμών, οι κυριότεροι πάροχοι διαδικτύου (ISPs), κατασκευαστές δικτυακού εξοπλισμού για οικιακούς χρήστες, και εταιρίες παροχής Web υπηρεσιών από όλο τον κόσμο ενώνουν τις δυνάμεις τους για να ενεργοποιήσουν μόνιμα το IPv6 στα προϊόντα τους και τις προσφερόμενες υπηρεσίες από τις 6 Ιουνίου 2012.

Υπό την οργανωτική εποπτεία του Internet Society, η Παγκόσμια Έναρξη του IPv6 αποτελεί σταθμό για την εφαρμογή της τεχνολογίας IPv6. Ως “απόγονος” για το ευρέως χρησιμοποιούμενο IPv4, το IPv6 αποτελεί κρίσιμο παράγοντα για την εξέλιξη του Διαδικτύου ως πλατφόρμα που συμβάλλει στη καινοτομία και οικονομική ανάπτυξη.

H ώρα λοιπόν έφτασε και από τις 6 Ιουνίου περισσότερες από 2.500 ιστοσελίδες (συμπεριλαμβανομένων των Google, YouTube, Facebook, κ.ά.), αλλά και 50 δίκτυα πρόσβασης θα ξεκινήσουν να υποστηρίζουν το πολυαναμενόμενο πρωτόκολλο.

Το IPv6, που δημιουργήθηκε το 1998 και δεν είναι συμβατό με το υπάρχον IPv4, χρησιμοποιεί διευθύνσεις 128-bit (έναντι 32-bit του IPv4) επιλύοντας ουσιαστικά το πρόβλημα με το χώρο των διευθύνσεων που έχει γίνει έντονο στο σημερινό Internet.

Στην επίσημη παρουσίαση του IPv6 συμμετέχουν μερικοί από τους κορυφαίους ISPs παγκοσμίως, όπως οι AT&T, Verizon, Comcast και Time Warner, δίκτυα διανομής περιεχομένου όπως oι Akamai και Limelight, αλλά και κατασκευαστές δικτυακών προϊόντων όπως οι Cisco, D-Link και Zyxel Communications.

Ποιες επιλογές έχουν οι υπεύθυνοι δικτύων και ιστοσελίδων για να “περάσουν” στο IPv6;

Μπορούν να υποστηρίζουν και τα δύο πρωτοκόλλα σε dual-stack mode, ή

Να “μεταφράζουν” μεταξύ IPv4 και IPv6.

Πέρα από τα σημαντικά πλεονεκτήματα, η μετάβαση στο IPv6 αναμένεται να έχει και μειονεκτήματα με κυριότερο την αύξηση των διαδικτυακών απειλών. Συνεπώς, οι διαχειριστές δικτύων, από την πλευρά τους, θα πρέπει να αναβαθμίσουν τα συστήματα ασφάλειας και ειδικά αυτά που αφορούν σε denial-of-service, προστασία εισβολών, malware, κ.λπ.

Πηγή: neo2.gr