Αίτημα – πρόταση προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης πρόκειται να στείλει το επόμενο χρονικό διάστημα η Συντονιστική Επιτροπή που έχει συσταθεί στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για την αντιμετώπιση του προβλήματος των κουνουπιών. Με αυτό θα ζητά εξουσιοδότηση ώστε, με βάση τα εκάστοτε δεδομένα, όπως για παράδειγμα η μεγάλη αύξηση του πληθυσμού των κουνουπιών, να δίνει το «πράσινο φως» για την πραγματοποίηση έκτακτων εκνεφώσεων, από αέρα και έδαφος.

Παράλληλα θα ζητούνται εγκρίσεις για περισσότερα σκευάσματα από αυτά που φέρουν ήδη έγκριση, με σκοπό να υπάρξει δυνατότητα μικρότερης τιμής που θα επιβάλλει ο μεγαλύτερος ανταγωνισμός. Σημειώνεται ότι οι ψεκασμοί για τα κουνούπια ξεκίνησαν στις αρχές Ιουνίου για τις Περιφέρειες Κεντρικής και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης μετά από σχετική απόφαση του γενικού γραμματέα Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Η άδεια δόθηκε έως τώρα σε περιοχές της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης καθώς επίσης στη δυτική ύπαιθρο της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης, στην Π.Ε Σερρών, στην παραλιακή ζώνη της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας και στους ορυζόνες της Π.Ε Ημαθίας.

Προηγήθηκε σχετικό αίτημα από τους τοπικούς φορείς της Κεντρικής Μακεδονίας και της Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης, ενώ από την πλευρά του Υπουργείου τέθηκαν αυστηρές προϋποθέσεις για τον αεροψεκασμό. Οδηγίες στους πολίτες Στο μεταξύ, οδηγίες προς τους πολίτες για την λήψη μέτρων καταπολέμησης των κουνουπιών δημοσιοποίησε η Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Υγιεινής και Υγειονομικού Ελέγχου της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης.

Σε αυτά περιλαμβάνονται:

-Ο καθαρισμός αγωγών και φρεατίων από την βλάστηση και απομάκρυνση τυχόν στάσιμων νερών, – η απαγόρευση επιφανειακής διάθεσης οποιασδήποτε χρήσης νερού ή λυμάτων.

– η επιχωμάτωση παλαιών βόθρων ή ανοιγμάτων του εδάφους και κατάργηση δεξαμενών νερού που δεν χρησιμοποιούνται, – η κάλυψη των ανοιγμάτων των βόθρων με κατάλληλο πλέγμα (σίτα), – η καθημερινή ανανέωση του νερού στις ποτίστρες ζώων και πτηνών και κάθε άλλης χρήσης δεξαμενών νερού.

– η καταγγελία στην Δημοτική Αρχή, οποιονδήποτε παράνομων συνδέσεων αποχέτευσης ( νερά πλυντηρίων, κουζίνας, μπάνιου κλπ), στους αγωγούς και φρεάτια όμβριων υδάτων, – η συντήρηση των βρυσών νερού στις αυλές των κατοικιών ώστε να μη έχουν διαρροές, -η απομάκρυνση από τις αυλές ή κατάλληλη τακτοποίηση όλων των δοχείων που μπορούν να μετατραπούν σε δεξαμενές νερού (λ.χ. παλιά βαρέλια, δοχεία, γλάστρες, λάστιχα οχημάτων, κτλ).

-και η λήψη ατομικών μέτρων προστασίας από τα τσιμπήματα κουνουπιών (σίτες, εντομοκτόνα και εντομοαπωθητικό).

Eπιμέλεια: Φίλιππος Καραμέτος

Πηγή: zougla.gr