Kαθώς η κατάσταση στην Ευρώπη περιπλέκεται όλο και περισσότερο, προσωπικότητες όπως ο Σόρος διαβλέπουν τις δυσκολίες επίλυσης του ελληνικού προβλήματος ακόμα και με ένα ξεκάθαρο για τις αγορές εκλογικό αποτέλεσμα στις ερχόμενες εκλογές. Πέραν των όποιων αναδιατάξεων, είναι προφανές, ότι η χώρα χρειάζεται ένα ισχυρό κεϋνσιανό μοντέλο για να γυρίσει η οικονομία και να μπορεί να αποπληρώσει.

Τα ευρωπαϊκά κονδύλια που έχουμε εξασφαλίσει είναι ομολογουμένως τεράστια, όμως δεν είναι βέβαιο ότι μπορούν να τροφοδοτήσουν αποτελεσματικά μια οικονομία που βυθισμένη σε ύφεση, αβεβαιότητα και πιστωτική ασφυξία δεν μπορεί από μόνη της να προσελκύσει επενδύσεις.

Για τον λόγο αυτό και με την προεργασία που έχει γίνει από την κυβέρνηση Παπαδήμου ίσως θα ήταν σκόπιμο να ενισχυθεί η στροφή κονδυλίων με τις χρηματοδοτήσεις των ευρωομολόγων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων προς την επανεκκίνηση των μεγάλων έργων αλλά και μιας σειράς επενδυτικών προγραμμάτων που θα έχουν να κάνουν με τον στρατηγικό σχεδιασμό της χώρας με την συνεργασία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την αξιοποίηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ.

Πρέπει επίσης να μελετηθεί πολύ σοβαρά τι θα γίνει με τα κονδύλια επανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών που είναι πολύ αμφίβολο, αν θα βοηθήσουν τελικά την ελληνική οικονομία στο βάθος που χρειάζεται, σε σχέση με το τεράστιο μέγεθος των 45 δισ. Και πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας, ότι η ΔΕΗ ακόμα και μέσα στο περιβάλλον του ευρώ πολύ δύσκολα θα βγει πέρα.

Για τον λόγο αυτό απαιτείται μια συνεργασία όλων των οικονομικών παραγόντων και των κοινωνικών εταίρων με ενεργοποίηση και του ΣΕΒ ώστε να συγκροτηθεί εθνικό σχέδιο για την ανάκαμψη της οικονομίας με συνδυασμό δημοσίου, Ευρώπης και ιδιωτικών φορέων. Ολα αυτά θα τα βρει μπροστά του όποιος και να κερδίσει τις ερχόμενες εκλογές.

Του Παναγιώτη Μπουσμπουρέλη

Πηγή: capital.gr