Ήταν ένας από τους χειρότερους μήνες για το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα: το Μάιο το ευρώ έχασε το 7 % της αξίας του έναντι του δολαρίου – πρόκειται για τις μεγαλύτερες απώλειες σε διάστημα ενός μήνα από τον περασμένο Σεπτέμβριο. Σύμφωνα με τους Financial Times, η μείωση αυτή αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό στις κεντρικές τράπεζες των αναδυόμενων οικονομιών, οι οποίες μείωσαν σε σημαντικό βαθμό τα αποθέματά τους σε ευρώ προκειμένου να προστατεύσουν τα εγχώρια νομίσματά τους.

Η εφημερίδα επικαλείται δηλώσεις και εκτιμήσεις αναλυτών σύμφωνα με τις οποίες οι κεντρικές τράπεζες των αναδυόμενων οικονομιών έχουν αλλάξει το τελευταίο διάστημα τη στρατηγική τους. Μέχρι πρότινος συνήθιζαν να επενδύουν στο ευρώ, κυρίως όταν η ισοτιμία του υποχωρούσε, προκειμένου να έχουν μια ευρεία γκάμα συναλλαγματικών αποθεμάτων αλλά και ένα αντίβαρο έναντι του δολαρίου. Την ώρα όμως που επιδεινώνεται η κρίση στην ευρωζώνη και πληθαίνουν τα σενάρια για ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, οι χώρες αυτές αναπροσαρμόζουν την στρατηγική τους.

Το τελευταίο διάστημα το ενδιαφέρον και ο ενθουσιασμός των κεντρικών τραπεζών για το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα έχει σχεδόν εξανεμιστεί, λέει, σύμφωνα με το Spiegel, ο Στίβεν Ένγκλεντερ, χρηματιστής της Citygroup. Για ασυνήθιστα μεγάλες πωλήσεις ευρώ από τις αναδυόμενες οικονομίες τον Μάιο, κάνει λόγο η Bank of America. Οι FT ωστόσο δεν αναφέρουν ποιες χώρες ξεφορτώθηκαν τα ευρώ τους. Σύμφωνα με την ίδια πηγή hedgefonds και θεσμικοί επενδυτές ξεφορτώθηκαν επίσης μεγάλο μέρος των αποθεμάτων τους σε ευρώ τον περασμένο μήνα.

Κρίσιμος ο Ιούνιος για Ελλάδα και Κύπρο

Η τάση αυτή αναμένεται να συνεχιστεί και τον τρέχοντα μήνα καθώς η τραπεζική κρίση στην Ισπανία και η επαπειλούμενη έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ κρατούν τις αγορές με κομμένη την ανάσα. Οι χρηματιστές περιμένουν καταρχήν με μεγάλη αγωνία το αποτέλεσμα των εκλογών στην Ελλάδα στις 17 Ιουνίου.

Την ώρα που εντείνονται οι ανησυχίες για την Ισπανία –με τους Α. Μέρκελ και Β. Σόιμπλε να φέρονται να ασκούν πιέσεις στον πρωθυπουργό της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι προκειμένου να υπαχθεί η χώρα του στον EFSF- τα βλέμματα στρέφονται όλο και περισσότερο στην Κύπρο. Σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής έκδοσης της Wall Street Journal, ενδεχομένως η Κύπρος να γίνει η τέταρτη χώρα που θα χρειαστεί βοήθεια. Η μεγαλόνησος επηρεάζεται σε τόσο μεγάλο βαθμό από την ελληνική κρίση, που η προσφυγή στον προσωρινό μηχανισμό στήριξης θεωρείται πιθανή ακόμη και εντός του Ιουνίου, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Η Wall Street Journal Deutschland αναφέρει ότι τα ποσά που θα απαιτούνταν για την Κύπρο δεν προκαλούν ιδιαίτερη ανησυχία καθώς ακόμη και μετά τη διάσωση της Ελλάδας, ο EFSF έχει ακόμη 250 δις ευρώ στα ταμεία του. Αυτό που ανησυχεί περισσότερο είναι οι ψυχολογικές επιπτώσεις καθώς ενδεχόμενη προσφυγή της Κύπρου θα καταδείκνυε την αποτυχία της πολιτικής να αντιμετωπίσει την κρίση χρέους.

Spiegel / Κώστας Συμεωνίδης – Υπεύθ. σύνταξης: Σταμάτης Ασημένιος

Πηγή: skai.gr/Deutsche Welle