Στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων έξι μηνών κατρακύλησαν την Παρασκευή οι γενικοί δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων εν μέσω εντεινόμενων ανησυχιών για την κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 υποχώρησε κατά 1,7%, στις 956,29 μονάδες. Πρόκειται για τα χαμηλότερα επίπεδα από το Δεκέμβριο του 2011.

 Ο δείκτης Euro STOXX 50 έκλεισε στις 2.071,91 μονάδες – χαμηλό οκτώ μηνών – καταγράφοντας απώλειες της τάξεως του 2,2%.
Οι απώλειες διευρύνθηκαν κατά τις απογευματινές συναλλαγές στον απόηχο της είδησης ότι η ανεργία στις ΗΠΑ σημείωσε άνοδο για πρώτη φορά σε διάστημα σχεδόν ενός έτους.

Συγκεκριμένα, το ποσοστό ανεργίας ανήλθε το Μάιο στο 8,2% από 8,1%, ενώ τα μισθολόγια -πλην του αγροτικού τομέα- αυξήθηκαν μόλις κατά 69.000, σημειώνοντας τη μικρότερη άνοδο μέσα σε ένα έτος.
Οι εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για μια αύξηση των μισθολογίων της τάξης των 165.000.

Εν τω μεταξύ, τα στοιχεία για τις νέες θέσεις εργασίας Απριλίου υποβαθμίστηκαν σε 77.000 από 115.000 που είχε αρχικά ανακοινωθεί, ενώ τα αντίστοιχα στοιχεία του Μαρτίου υποβαθμίστηκαν σε 143.000 από 154.000.
«Τα στοιχεία για την ανεργία καταδεικνύουν ότι η αμερικανική οικονομία δεν οδεύει σε ισχυρή ανάκαμψη στο τρέχον έτος», δήλωσε ο Michiel Van Cranenburgh, της Neuflize Private Assets, με έδρα το Λονδίνο.
Στην Ευρωζώνη, σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν το πρωί στη δημοσιότητα, η ανεργία σημείωσε άλμα στο 11%

Τέλος, με τον ταχύτερο ρυθμό της τελευταίας τριετίας συρρικνώθηκε η μεταποιητική δραστηριότητα στην ευρωζώνη το Μάιο, όπως προκύπτει από τη μηνιαία έρευνα της Markit.

Ο σχετικός δείκτης PMI υποχώρησε στις 45,1 μονάδες από 45,9 μονάδες που ήταν τον Απρίλιο, ξεπερνώντας ελαφρώς την αρχική εκτίμηση για 45 μονάδες.

Παρέμεινε έτσι για άλλον ένα μήνα κάτω από τις 50 μονάδες που διαχωρίζουν την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση της δραστηριότητας.

Πηγή: skai.gr