Επικράτηση του «Ναι» στο ιρλανδικό δημοψήφισμα για το νέο ευρωπαϊκό δημοσιονομικό σύμφωνο» προβλέπουν στελέχη του κυβερνητικού συνασπισμού στο Δουβλίνο. Στέλεχος του κόμματος Φίνα Γκάελ προέβλεψε νίκη με άνετη διαφορά από το «Όχι», ενώ συνάδελφός του έκανε λόγο για μικρή διαφορά.

Η καταμέτρηση των ψηφοδελτίων άρχισε στις 9 το πρωί τοπική (11 Ελλάδος) και το αποτέλεσμα αναμένεται νωρίς το βράδυ.

Η χαμηλή προσέλευση των Ιρλανδών, που συνολικά υπολογίζεται ότι κινήθηκε γύρω στο 50%, θεωρείται ότι θα ενισχύσει τα ποσοστά του «Όχι», καθώς εκτιμάται ότι οι πολίτες που αντιδρούν στη λιτότητα ε είναι πιθανότερο να προσήλθαν τελικά στην κάλπη.

Η συμμετοχή στο Δουβλίνο προσδιορίζεται μόλις στο 38%, στο Κορκ λίγο πάνω από το 30%, ενώ σε βορειοδυτικές επαρχίες περίπου στο 20%.

Ένα ιρλανδικό «Όχι» θα κλόνιζε την ευρωζώνη, αν και το γερμανικής έμπνευσης σύμφωνο πρέπει να επικυρωθεί μόνο από 12 εκ των 17 χωρών-μελών για να ισχύσει. Οι συνέπειες ενός θα ήταν πιθανότατα πιο σημαντικές για την Ιρλανδία. Οι πολίτες έχουν προειδοποιηθεί σε όλους τους τόνους ότι όποια χώρα δεν επικυρώσει το δημοσιονομικό σύμφωνο δε θα έχει πρόσβαση σε έκτακτη χρηματοδότηση από το μόνιμο Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) που θα αντικαταστήσει το EFSF.

Η Ιρλανδία αυτή τη στιγμή και τουλάχιστον έως το 2013 εξαρτάται από τη χρηματοδότηση των εταίρων της, κάτι που έχει επισημάνει πολλάκις ο πρωθυπουργός Έντα Κένι, προσθέτοντας ότι διακυβεύεται η διεθνής αξιοπιστία της χώρας που έχει λάβει πακέτο διάσωσης 85 δισεκατομμυρίων ευρώ από την τρόικα. Το κεντροδεξιό κόμμα του Φίνα Γκάελ, όπως επίσης το κεντροαριστερό Εργατικό Κόμμα της συγκυβέρνησης και το κεντρώο Φιάνα Φάιλ της προηγούμενης κυβέρνησης στηρίζουν το «Ναι».

Μοναδικό από τα σημαίνοντα κόμματα που αντιτίθεται στο δημοσιονομικό σύμφωνο είναι το Σιν Φέιν, που έχει καταφέρει να πείσει πολίτες που αντιτίθενται στη λιτότητα. Το κόμμα του Τζέρι Άνταμς έχει σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις αναρριχηθεί στη δεύτερη θέση των προτιμήσεων των Ιρλανδών ψηφοφόρων με 24% (έναντι 32% του Φίνα Γκάελ και 12% του Εργατικού κόμματος), καταφέρνοντας με νεαρά στελέχη να αποσυνδέσει την εικόνα του από την εποχή των «ιρλανδικών ταραχών», όταν λειτουργούσε ως πολιτική πτέρυγα του ΙΡΑ.

Πηγή: skai.gr