Σε απολογία για την Πέμπτη κάλεσε η Πειθαρχική Επιτροπή της Φούτμπολ Λιγκ τις ΠΑΕ Καλλιθέα και Ηρακλής Ψαχνών, αναφορικά με το μεταξύ τους παιχνίδι της 20ής Απριλίου, το οποίο έχει αναφερθεί από την ΟΥΕΦΑ ως ύποπτο χειραγώγησης.

Γίνεται μάλιστα λόγος για χειραγώγηση που δεν είχε τόσο στοιχηματικό, όσο βαθμολογικό κίνητρο. Παράλληλα, σε απολογία καλούνται δύο ποδοσφαιριστές του Ηρακλή Ψαχνών, ο αμυντικός Κώστας Γιώτας και ο τερματοφύλακας Θανάσης Τόλιος.

Το κατηγορητήριο που δόθηκε στη δημοσιότητα αναφέρει:
«Υπήρξε ύποπτος προ του αγώνα στοιχηματισμός υπέρ της ήττας της ΠΑΕ ΗΡΑΚΛΗΣ και εξαιρετικά ύποπτος στοιχηματισμός σχετικά τη σημείωση τουλάχιστον τριών τερμάτων. Τα τέρματα που σημειώθηκαν και που είχαν σαν αποτέλεσμα να είναι επιτυχής ο στοιχηματισμός, οδηγούν με βεβαιότητα στο συμπέρασμα ότι, κατόπιν συμφωνίας μεταξύ αγνώστων αξιωματούχων των δύο πρώτων εγκαλουμένων, στην οποία συμμετείχαν ή οπωσδήποτε έλαβαν γνώση και οι δύο τελευταίοι εγκαλούμενοι Α. ΤΟΛΙΟΣ και Κ. ΓΙΩΤΑΣ, ποδοσφαιριστές της πρώτης εγκαλουμένης (σ.σ. Ηρακλής Ψαχνών) από κοινού επιτύχατε την διαστρέβλωση του αποτελέσματος του παραπάνω αγώνα υπέρ της δεύτερης εγκαλουμένης (σ.σ. Καλλιθέα) για λόγους στοιχηματικούς αλλά κυρίως για λόγους βαθμολογικούς, προκειμένου η δεύτερη εγκαλουμένη, η οποία κατά την έναρξη του αγώνα βρισκόταν στην πέμπτη θέση του οικείου βαθμολογικού πίνακα και ενδιαφερόταν να κατακτήσει μια από τις προνομιούχες τέσσερις πρώτες θέσεις, ώστε είτε να ανέλθει απευθείας στην ανώτερη κατηγορία (SUPER LEAGUE) εάν κατακτούσε μια από τις δύο πρώτες θέσεις, είτε να συμμετάσχει στους αγώνες κατατάξεως (play off) εάν κατακτούσε την τρίτη ή τέταρτη θέση.

Ειδικότερα:
Ο αγώνας έληξε με αποτέλεσμα 2-1 υπέρ της ΠΑΕ ΚΑΛΛΙΘΕΑ, γεγονός που σημαίνει ότι προ του αγώνα στοιχηματισμός υπέρ της ήττας της ΠΑΕ ΗΡΑΚΛΗΣ ΨΑΧΝΩΝ και υπέρ της σημείωσης τριών τερμάτων συνολικά στον αγώνα, ήταν επιτυχής. Υπήρξε ύποπτος προ του αγώνα στοιχηματισμός υπέρ της ήττας της ΠΑΕ ΗΡΑΚΛΗΣ ΨΑΧΝΩΝ.

Ο στοιχηματισμός αυτός δε δικαιολογείται στη συνήθη αγορά, αφού δεν υπήρχαν στοιχεία σχετικά με την κατάσταση της ομάδας. Την προηγούμενη φορά που συναντήθηκαν οι δύο ομάδες, η ΠΑΕ ΗΡΑΚΛΗΣ ΨΑΧΝΩΝ ήταν φαβορί εντός έδρας και κατά συνέπεια η αντιμετώπισή της ως αουτσάιντερ σε τέτοιο βαθμό υποδηλώνει πλήρη και ασφαλή γνώση, όχι μόνο για την έκβαση του αγώνα, αλλά και για το συγκεκριμένο αποτέλεσμα.

Ο στοιχηματισμός υπέρ της επίτευξης τουλάχιστον τριών τερμάτων είναι εξαιρετικά ύποπτος και υποδηλώνει ότι τα πρόσωπα που στοιχημάτισαν γνώριζαν πριν την έναρξη του αγώνα ότι ο αγώνας θα έληγε με υψηλό σκορ. Οι αγώνες της ΠΑΕ ΗΡΑΚΛΗΣ ΨΑΧΝΩΝ είναι ανάμεσα σε αυτούς με το χαμηλότερο αριθμό τερμάτων παγκοσμίως και τα πρόσωπα που στοιχημάτισαν θα έπρεπε να είχαν ασφαλή πληροφόρηση για να είναι βέβαιοι ότι θα σημειωθούν τουλάχιστον τρία τέρματα.

Η ΠΑΕ ΗΡΑΚΛΗΣ ΨΑΧΝΩΝ δεν είχε δεχτεί κανένα τέρμα στους τελευταίους επτά αγώνες που συμμετείχε και παρόλα αυτά όσοι στοιχημάτισαν πίστευαν ότι θα ηττηθεί στο συγκεκριμένο αγώνα και ότι θα σημειώνονταν συνολικά τουλάχιστον τρία τέρματα. Αυτό σήμαινε ότι η ΠΑΕ ΗΡΑΚΛΗΣ ΨΑΧΝΩΝ θα έπρεπε να δεχτεί τουλάχιστον δύο τέρματα -μια ισχυρή πεποίθηση που δε δικαιολογείται αν ληφθούν υπόψη όλοι οι σχετικοί παράγοντες. Τα δεδομένα του συγκεκριμένου αγώνα υποδηλώνουν ότι τα πρόσωπα που στοιχημάτισαν γνώριζαν το αποτέλεσμα, αλλά λόγω του ότι τα ασιατικά πρακτορεία δεν πρόσφεραν τις αγορές, δεν υπήρχε περιθώριο για υψηλά κέρδη. Τα ευρωπαϊκά πρακτορεία προσάρμοσαν τις αποδόσεις τους στην αναπόφευκτη ήττα της ΠΑΕ ΗΡΑΚΛΗΣ ΨΑΧΝΩΝ, αλλά είναι πιθανό ότι δεν έχασαν μεγάλα ποσά, γιατί οι υποχρεώσεις τους (liabilities – το ποσοστό που είναι υποχρεωμένο να καταβάλλει κάποιος που στοιχηματίζει κατά μιας ομάδας και εκείνη ηττηθεί) είναι πολύ χαμηλότερες από αυτές των ασιατικών πρακτορείων. Τα δύο τέρματα που δέχτηκε η ΠΑΕ ΗΡΑΚΛΗΣ ΨΑΧΝΩΝ θεωρούνται ύποπτα. Η BFDS (σύστημα εντοπισμού στοιχηματικής απάτης) ενημερώθηκε από τον συνεργάτη της στην Ελλάδα ότι και τα δύο τέρματα ήταν αποτέλεσμα εσκεμμένων ενεργειών ή παραλείψεων ποδοσφαιριστών της ΠΑΕ ΗΡΑΚΛΗΣ ΨΑΧΝΩΝ. Το πρώτο από τον τερματοφύλακα Α. ΤΟΛΙΟ και το δεύτερο από τον Κ. ΓΙΩΤΑ, ο οποίος αντί να απομακρύνει τη μπάλα από την αμυντική περιοχή τροφοδότησε επιθετικό της αντιπάλου ομάδας, ο οποίος από πολύ κοντινή απόσταση με ευκολία επέτυχε τέρμα.

– Ύποπτος στοιχηματισμός προ του αγώνα υπέρ της ήττας της ΠΑΕ ΗΡΑΚΛΗΣ ΨΑΧΝΩΝ.
– Εξαιρετικά ύποπτος στοιχηματισμός προ του αγώνα σχετικά με την επίτευξη τουλάχιστον τριών τερμάτων.
– Δόλος στις ενέργειες των παραπάνω ποδοσφαιριστών ώστε να δεχτεί η ΠΑΕ ΗΡΑΚΛΗΣ ΨΑΧΝΩΝ τα δύο τέρματα. Γενικά ο στοιχηματισμός υποδηλώνει ότι τα πρόσωπα που στοιχημάτισαν είχαν σίγουρα προηγούμενη γνώση του τελικού αποτελέσματος και ότι ο αγώνας αυτός κρίνεται όχι απλά ύποπτος αλλά απολύτως χειραγωγημένος για βαθμολογικούς σκοπούς και σε μικρότερη έκταση για στοιχηματικούς σκοπούς».

Επιμέλεια: Κώστας Φόλλας

Πηγή: novasports.gr