Με ψυχή και πάθος ο Παναθηναϊκός ισοφάρισε τη σειρά των τελικών της Α1 σε 1-1, επικρατώντας του Ολυμπιακού με 81-79 στο ΟΑΚΑ, σε ένα παιχνίδι που έπεφταν… κορμιά. Με μια μεγαλειώδη αντεπίθεση κατέφερε να γυρίσει το παιχνίδι και από εκεί που έχανε με 40-45 στο 2΄΄ να «τρέξει» ένα σερί 16-0 και να περάσει μπροστά με 56-45 μέσα σε 4΄. Η ενέργεια του Κώστα Καϊμακόγλου, η καρδιά του αρχηγού Δημήτρη Διαμαντίδη και οι βοήθειες από Μπατίστ και Σάτο, έφεραν το πολυπόθητο αποτέλεσμα στους «πράσινους».

Το αποψινό ντέρμπι ήταν ένα από τα κορυφαία των τελευταίων σεζόν, καθώς και οι «ερυθρόλευκοι» προσπάθησαν μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο με Χάινς, Σπανούλη, Πρίντεζη, αλλά και Γκετσεβίτσιους, η αστοχία του αρχηγού τους όμως στη μία εκ των δύο βολών 2΄΄ πριν τη λήξη και ο Λάζαρος Παπαδόπουλος που έχασαν τη μπάλα, δεν τους επέτρεψαν να διεκδικήσουν τη νίκη. Πλέον, οι δύο ομάδες πηγαίνουν στο ΣΕΦ την Κυριακή για να δούμε ποιος θα κάνει το δεύτερο βήμα προς τον τίτλο.

«Σκληρές» άμυνες

Με Καλάθη Ν., Διαμαντίδη, Σάτο, Καϊμακόγλου και Μάριτς ξεκίνησε ο Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς, ενώ απ’την άλλη, ο Ντούσαν Ίβκοβιτς με τους Μάντζαρη, Σπανούλη, Κέσελ, Άντιτς και Ντόρσεϊ. Τις ίδιες πεντάδες τις οποίες κατέβασαν στο ξεκίνημα του πρώτου τελικού, εμπιστεύθηκαν και απόψε. Οι ψηλοί των δύο ομάδων μπήκαν δυναμικά, καθώς και οι δύο τεχνικοί έριξαν σε αυτούς το βάρος στην επίθεση. Πάντως, η νευρικότητα των δύο ομάδων ήταν εμφανής εξ αρχής, με τον Μάντζαρη να κάνει από το 2΄ το δεύτερο φάουλ του, όπως και ο Μάριτς. Οι «πράσινοι» πίεζαν με την άμυνα τους σε όλο το γήπεδο και οι «ερυθρόλευκοι» προσπαθούσαν να απαντήσουν με τη μπάλα να πηγαίνει μέσα στη ρακέτα. Πάντως, έκαστοι έπαιζαν «σκληρά» και στο 4΄ είχαν φτάσει συνολικά τα 9 φάουλ! Ο Διαμαντίδης πήρε την κατάσταση στα χέρια του και βοήθησε το «τριφύλλι» να ξεφύγει στο σκορ (8-4, 5΄), την ώρα που οι «ερυθρόλευκοι» ήταν άστοχοι και έπαιρναν πόντους μόνο από τις βολές (!). Εκείνο που κοίταζαν να εκμεταλλευθούν ήταν το miss match του Γιασικεβίτσιους με τον Παπανικολάου, ενώ ο Ντόρσεϊ πέτυχε το πρώτο καλάθι των Πειραιωτών στο 6΄ (12-8). Ο Πρίντεζης είχε μπει στο παρκέ και ακολούθησε ο Μάντζαρης, καθώς ο Σπανούλης χρεώθηκε με 2ο φάουλ. Από την άλλη, ο Σμιθ είχε αντικαταστήσει τον Διαμαντίδη. Με τους ψηλούς και τους Παπανικολάου, Μάντζαρη, οι φιλοξενούμενοι μείωσαν στο καλάθι (16-14, 8΄) και προσπέρασαν για πρώτη φορά χάρη στον Γκετσεβίτσιους (16-17). Ο Ομπράντοβιτς βλέποντας αδυναμίες επανέφερε τον Διαμαντίδη και έβαλε και τον Βουγιούκα για να «χτυπήσει» εντός ρακέτας. Ο τελευταίος ανάγκασε τον Μάντζαρη να υποπέσει σε 3ο φάουλ και το δεκάλεπτο έληξε με 20-19.

Ο «Ντούντα» ζήτησε μεγαλύτερη προσοχή στην άμυνα και ο «Ζοτς» ακόμη περισσότερη πίεση και μεγαλύτερη συγκέντρωση και έριξε στη «μάχη» και τον Λόγκαν. Πάντως, το παιχνίδι μεταφέρθηκε ξανά εντός ρακέτας και στην επίθεση και με τον Βουγιούκα εναντίον του Χάινς ήρθε στα ίσα (24-24, 13΄). Ο Αμερικανός πέτυχε το τρίτο γκολ-φάουλ σε τρεις επιθέσεις, αλλά το πρόβλημα στην άμυνα ήταν στο μαρκάρισμα του Περπέρογλου. Αφενός ο Μάντζαρης είχε τρία φάουλ, αφετέρου ο Γκετσεβίτσιους δε μπορούσε να κάνει πολλά και ο «Πέρπε» είχε πάρει… φόρα και φόρτωνε και με φάουλ τους αντιπάλους του. Παρόλα αυτά, οι «ερυθρόλευκοι» διατηρούσαν το προβάδισμα (29-32, 15΄), αρχίζοντας να ευστοχούν από τα 6.75 και έχοντας πλεονέκτημα στα ριμπάουντ. Ο αρχηγός του Παναθηναϊκού ένιωθε… μοναξιά στην επίθεση και δη απέναντι στον Πρίντεζη (31-36, 17΄), ο οποίος έβρισκε τρύπες και σκόραρε. Από τη στιγμή που και ο Περπέρογλου… ξύπνησε -από τις φωνές του Ομπράντοβιτς- και ο Καϊμακόγλου έγινε… επικίνδυνος, η διαφορά πήγε στον πόντο (36-37, 18΄). Ο Σέρβος τεχνικός δε σταμάτησε να λέει για την άμυνα όμως και δη για τα σκριν του Ντόρσεϊ που άφηναν ελεύθερα σουτ στον Σπανούλη (36-39, 19΄). Η άμυνα όντως προσπάθησε, με τα φάουλ να συνεχίζονται όμως, κάτι που βοηθήσε τον Ολυμπιακό να κρατηθεί μπροστά, καθώς στις βολές δεν τα πήγαινε άσχημα. Έτσι, πήγε στα αποδυτήρια προηγούμενος με 38-41, παρά τους 13 πόντους του «3D».

Βρήκε τη… σπίθα

Ο Ολυμπιακός μπήκε εξίσου «δυνατά» στην επανάληψη. Με τον Ντόρσεϊ να εξακολουθεί να βγαίνει στα σκρι και να μαρκάρει τους κοντούς του «τριφυλλιού» δεν άφηνε τα πικ εν ρολ να βγουν. Έτσι έκανε το 40-45 (22΄). Ο Ομπράντοβιτς έψαχνε λύσεις και σήλωσε από τον πάγκο τον Κώστα Καϊμακόγλου, ο οποίος αποδείχθηκε τελικά η καλύτερη επιλογή. Ο διεθνής φόργουορντ έδωσε ενέργεια και πάθος στην ομάδα του και με το δυνατό κορμί του κέρδισε πολλές μάχες μέσα στη ρακέτα (σκοράρισμα, ριμπάουντ και δη επιθετικό, πήρε φάουλ…) σε άμυνα και επίθεση, ενώ έδωσε στην ομάδα του και το σουτ που τόσο χρειαζόταν από τα 6.75. Με τη βοήθεια και των Γιασικεβίτσιους, Διαμαντίδη (μοίραζαν και ασίστ), αλλά και του Μάικ Μπατίστ, οι «πράσινοι» έτρεξαν ένα σερί 16-0! Το σκορ έγινε 56-45 (26΄), με τον κόσμο να έχει πάρει… φωτιά και τους «ερυθρόλευκους» να τα έχουν χαμένα, μη ξέροντας πως να αντιμετωπίσουν την μεγάλη αντεπίθεση των Πρωταθλητών Ελλάδος. Παράλληλα, ο Μάντζαρης δε μπορούσε να διαχειριστεί την πίεση που του ασκούσε ο -πιο έμπειρος- Ρομέιν Σάτο. Ο «Ζοτς» ζήτησε από τους παίκτες του να μη χαλαρώσουν, ενώ ο Ίβκοβιτς ήθελε να πάει η μπάλα στον Γκετσεβίτσιους στο τρίποντο και να… συμμορφωθούν στην άμυνα, η οποία γύρισε σε ζώνη. Οι Πρωταθλητές Ευρώπης είχαν να σκοράρουν περισσότερα από 4΄. Το σερί «έσπασε» ο Χάινς, ο οποίος έκανε πολύ καλή δουλειά, τα σουτ του Γκετσεβίτσιους «βγήκαν» και με τον Μάντζαρη να αποκτά μια κάποια ψυχραιμία στο παιχνίδι του, οι Πειραιώτες έκαναν προσπάθειες να μειώσουν. Διαμαντίδης, Γιασικεβίτσιους και Σάτο, είχαν αναλάβει τα ηνία (65-50, 28΄). Η «απάντηση» του Ολυμπιακού ήταν άμεση και ομαδική και κατάφερε να φτάσει στο 67-59 με τη λήξη της τρίτης περιόδου.

Ο Καϊμακόγλου επανήλθε -όπως και ο Διαμαντίδης- και πήγε απέναντι στον Πρίντεζη, με τον τελευταίο να του παίρνει «μάχες» πια. Πάντως, ο φόργουορντ των «πρασίνων» δεν ήταν μόνος του, καθώς και ο Μπατίστ έφτανε στη ρακέτα του Ολυμπιακού (74-64, 33΄). Την ίδια ώρα η άμυνα των «ερυθρολεύκων» ήταν και αυτή πολύ δυνατή και στο παρκέ έπεφταν… κορμιά, με τον Ντόρσεϊ να χρεώνεται με 4ο φάουλ. Ο Σπανούλης μπορεί να μην έβρισκε τα σουτ που ήθελε, αλλά το έκανε ο Παπανικολάου και έβαλε φωτιά στο ματς. Αφενός, ο Ολυμπιακός πλησίασε στο -5 (74-69, 35΄), αφετέρου ο Ιτούδης φώναζε στους διαιτητές για 3΄΄ του Ντόρσεϊ στη ρακέτα πριν το σουτ του Παπανικολάου και ο Ίβκοβιτς ζητούσε να δοθεί τεχνική ποινή στον πάγκο του Παναθηναϊκού. Σε κρίσιμο σημείο «χτύπησε» ο Διαμαντίδης (77-69, 36΄), αλλά ο Σπανούλης «απάντησε» αμέσως με 4 πόντους και ο Γκετσεβίτσιους βοήθησε με τρίποντο και το παιχνίδι πήγε στον πόντο (77-76), 1΄:50΄΄ πριν τη λήξη. Ο αρχηγός του Παναθηναϊκού εκμεταλλεύθηκε το γεγονός ότι ο Χάινς είχε 4 φάουλ και πήγε σε διείσδυση (79-76), αλλά ο Αμερικανός με βολές έκανε το 79-78 στο 39΄. Με την άμυνα τους να λειτουργεί στα μπλοκ άουτ -μη έχοντας και πολλά ομαδικά, ώστε να άει ο Ολυμπιακός στις βολές- και τον «Kill Bill» να αστοχεί σε δίποντο το σκορ παρέμεινε  79-78. Στα 15΄΄ο Πρίντεζης έκανε φάουλ στον Γιασικεβίτσιους, ο Ίβκοβιτς πήρε τάιμ άουτ, αλλά ένα κλέψιμο του Καϊμακόγλου έδωσε την ευκαιρία στον Μπατίστ να καρφώσει (81-78) και ο Σπανούλης πήγε στις βολές στα 2΄΄. Ο αρχηγός του Ολυμπαικού αστόχησε στη μία βολή, ο Παπαδόπουλος πήρε το ριμπάουντ, αλλά έχασε τη μπάλα και ο Παναθηναϊκός πήρε μια μεγάλη νίκη με 81-79.

Διαιτητές: Τανατζής, Γκόντας, Πηλοΐδης.

Τα δεκάλεπτα: 20-19, 38-41, 67-59, 81-79.

Παναθηναϊκός (Ομπράντοβιτς): Μάριτς 3, Περπέρογλου 7, Μπατίστ 11, Λόγκαν, Σάτο 4, τσαρτσαρής 2, Διαμαντίδης 23 (2), Βουγιούκας 4, Καλάθης 4 (1), Σμιθ 4, Καϊμακόγλου 11 (1), Γιασικεβίτσιους 8.

Ολυμπιακός (Ίβκοβιτς): Χάινς 18, Άντιτς 4, Σπανούλης 10, Ντόρσεϊ 7, Κέσελ 2, Παπαδόπουλος, Γκετσεβίτσιους 8 (2), Πρίντεζης 10 (1), Παπανικολάου 11 (1), Μάντζαρης 5 (1), Σλούκας 4 (1), Κατσίβελης.

*Τα μέτρα ασφαλείας ήταν δρακόντεια. Πίσω από τον πάγκο του Ολυμπιακού έχει τοποθετηθεί διπλό δίχτυ προστασίας.

*Πριν την έναρξη της αναμέτρησης έσκασε μία κροτίδα και μετά τη λήξη έπεσαν κάποια αντικείμενα.

Η εξέλιξη του αγώνα:

Διοργάνωση: Α1 Ανδρών
Φάση: Τελικός
Αγώνας: Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός
Γήπεδο: ΟΑΚΑ
Διαιτητές: Τανατζής, Γκόντας, Πηλοϊδης
Kομισάριοι: Καρούσης, Ελευθεριάδης