Η διάθεση της γερμανικής οικονομίας έχει επιδεινωθεί σημαντικά το Μάιο όπως καταγράφεται στο δείκτη επιχειρηματικού κλίματος του γερμανικού ινστιτούτου ΙΦΟ (ifo). Υποχώρησε από τις 109,9 στους 106,9 μονάδες. Οι εταιρείες που ερωτήθηκαν αξιολόγησαν τόσο τη σημερινή κατάσταση των επιχειρήσεών τους όσο και τις προοπτικές τους για το επόμενο εξάμηνο, ως πολύ χειρότερες.

«Η γερμανική οικονομία βρίσκεται κάτω από την πίεση της πρόσφατης έντασης της αβεβαιότητας στη ζώνη του ευρώ», δήλωσε ο πρόεδρος του Ifo Χανς-Βέρνερ Ζιν. Παρά την κρίση χρέους του ευρώ και την ύφεση στις χώρες της νότιας Ευρώπης, το οικονομικό κλίμα στη Γερμανία παρουσίαζε διαρκή άνοδο από το Νοέμβριο. Τα τελευταία στοιχεία του ινστιτούτου δείχνουν ότι υπήρξε απότομη διόρθωση.

Παράλληλα εμπειρογνώμονες εκτιμούν ότι έχει επιβραδυνθεί περαιτέρω η αύξηση των θέσεων εργασίας τον Μάιο. Ο αριθμός των ανέργων μειώθηκε μόνο κατά περίπου 100 χιλιάδες άτομα αριθμός που είναι σημαντικά χαμηλότερος από το μέσο όρο των τελευταίων τριών ετών. Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από εκτιμήσεις οικονομολόγων μεγάλων γερμανικών τραπεζών στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων (DPA). Σύμφωνα με υπολογισμούς τους το Μάιο αναζητούσαν εργασία 2.860.000 άτομα, περίπου 100.000 λιγότερο απ ότι ένα χρόνο νωρίτερα.

Τα επίσημα στοιχεία για τη γερμανική ανεργία αναμένεται να ανακοινωθούν την επόμενη Πέμπτη (31 Μαΐου).

Πηγή: skai.gr