Η συγκρούσεις μεταξύ κυβερνητικών δυνάμεων και αντικαθεστωτικών ανταρτών στη Συρία έχουν γίνει «αυξημένα στρατιωτικοποιημένες», σύμφωνα με έκθεση της Επιτροπής Έρευνας για τη Συρία, που συστάθηκε από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ.

Κατά την Επιτροπή, οι καθεστωτικές δυνάμεις και τα σώματα ασφαλείας είναι υπεύθυνα για τις περισσότερες αποτρόπαιες πράξεις που έχουν λάβει χώρα στη διαιρεμένη χώρα, καθώς διώκουν λιποτάκτες και αντιφρονούντες.

Επιπλέον, φαίνεται να έχει προκύψει ένα «καθαρό πρότυπο», όπου αποκλεισμοί περιοχών από τις τακτικές δυνάμεις είναι σχεδιασμένοι να «βγάλουν» καταζητούμενους και τις οικογένειές τους, προκαλώντας θανάτους λόγω κακής περίθαλψης.

«Οι περισσότερες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων […] διαπράχθηκαν από τον συριακό στρατό και τις δυνάμεις ασφαλείας ως μέρος στρατιωτικών επιχειρήσεων ή ερευνών», τονίζει χαρακτηριστικά η Επιτροπή, προσθέτοντας ότι «μαχητές αντικυβερνητικών ένοπλων ομάδων σκοτώνονταν αφότου αιχμαλωτίζονταν ή τραυματίζονταν».

«Σε πολύ σοβαρά περιστατικά, ολόκληρες οικογένειες εκτελέστηκαν στα σπίτια τους – συνήθως μέλη της οικογένειας αυτών που αντιτίθενται στην κυβέρνηση».

Παρά ταύτα, ούτε οι αντικαθεστωτικοί έχουν διστάσει να καταχραστούν τη δύναμή τους, με την Επιτροπή να καταγράφει αρκετά περιστατικά εκτελέσεων στρατιωτών και φερόμενων πληροφοριοδοτών.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μία μη κυβερνητική οργάνωση που εδρεύει στο Λονδίνο, περισσότεροι από 12.600 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη Συρία από τον Μάρτιο του 2011, οπότε ξεκίνησε η λαϊκή εξέγερση κατά του καθεστώτος του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ.

Στα θύματα περιλαμβάνονται περίπου 1.500 άνθρωποι, που έχασαν τη ζωή τους έπειτα από τη θεωρητική εφαρμογή της διμερούς εκεχειρίας στις 12 Απριλίου.

Τα συμπεράσματα της Επιτροπής ήρθαν καθώς μαίνονται οι συγκρούσεις στην πόλη Ραστάν, προπύργιο των αντικυβερνητικών. Η Ραστάν χρησιμοποιήθηκε ως καταφύγιο για τους περισσότερους αντάρτες που διέφυγαν από τη Χομς, 30 χιλιόμετρα νοτιότερα, όταν αυτή κατελήφθη στα μέσα Μαρτίου.

Εν τω μεταξύ, το κρατικό πρακτορείο SANA αναφέρει πως σήμερα, 24 Μαΐου, έλαβε χώρα η πρώτη συνεδρίαση του συριακού κοινοβουλίου, που εξελέγη έπειτα από τις εκλογές της 7ης Μαΐου. Από τις 250 έδρες του κοινοβουλίου, 209 κατέχονται από νέους βουλευτές, ενώ το βουλευτικό σώμα περιλαμβάνει 30 γυναίκες.

Οι εκλογές χαιρετίστηκαν από τη Δαμασκό ως τεράστια επιτυχία, με το SANA να σχολιάζει πως οι βουλευτές εκπροσωπούν «ολόκληρο το φάσμα της κοινωνίας». Η αντιπολίτευση δεν συμμετείχε, καταγγέλλοντας αδικίες, ενώ Δυτικές χώρες απέρριψαν τη διαδικασία ως απάτη.

Πηγή: skai.gr