Το ΔΝΤ θα δεχθεί στο τραπέζι των συζητήσεων οποιαδήποτε δημοκρατικά εκλεγμένη ελληνική κυβέρνηση και θα ακούσει με ευχαρίστηση και ενδιαφέρον καλύτερες από τις υπάρχουσες ιδέες για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων που έχουν συμφωνηθεί, δήλωσε η Κριστίν Λαγκάρντ από το Λονδίνο.

Απαντώντας σε ερώτηση του ΣΚΑΙ η κα. Λαγκάρντ τόνισε ότι το Ταμείο δεν εγκαταλείπει ποτέ το τραπέζι των διαπραγματεύσεων, πρόσθεσε ωστόσο ότι το δημοσιονομικό πρόγραμμα της Ελλάδας έχει καθοριστεί κατόπιν ενδελεχούς αξιολόγησης.

Σημείωσε επίσης ότι την ίδια στιγμή το ΔΝΤ είναι ένας οργανισμός που λειτουργεί με βάση κοινούς κανόνες για όλα τα μέλη του και ότι δεν μπορεί να κάνει διακρίσεις.

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα τόνισε ότι υπάρχει μεγάλο κενό παραγωγικότητας και ανταγωνιστικότητας και ότι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις όπως στον τομέα της είσπραξης φόρων είναι απαραίτητες.

Απαντώντας σε άλλες ερωτήσεις η επικεφαλής του ΔΝΤ επισήμανε ότι οι κυβερνήσεις Παπανδρέου και Παπαδήμου κατέβαλλαν μεγάλες προσπάθειες σημειώνοντας πρόοδο, αλλά οι αριθμοί δείχνουν ότι χρειάζεται ακόμα δουλειά στον τομέα των μεταρρυθμίσεων, που πρέπει να γίνει είτε με είτε χωρίς μνημόνιο.

Σε ερώτηση για το αν η ευρωζώνη μπορεί να αντέξει μία ελληνική έξοδο, η κα. Λαγκάρντ απάντησε ότι μέλημα του Ταμείου είναι η σταθερότητα που θα επιτευχθεί με την κατάλληλη εφαρμογή των συμφωνηθέντων από οποιαδήποτε κυβέρνηση αναδειχθεί από τις εκλογές. Πρόσθεσε ότι δουλειά του ΔΝΤ είναι να εξετάζει όλες τις πιθανότητες και να είναι τεχνικά έτοιμο για παν ενδεχόμενο.

Η κα. Λαγκάρντ βρέθηκε στο Λονδίνο ως επικεφαλής κλιμακίου αξιολόγησης των προοπτικών της βρετανικής οικονομίας.

Πηγή: skai.gr