Η προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας στις διατάξεις της Οδηγίας 2011/7/ΕΕ για την καταπολέμηση των καθυστερήσεων πληρωμών στις εμπορικές συναλλαγές, είναι το αντικείμενο νομοπαρασκευαστικής επιτροπής που συγκροτήθηκε στο Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας και συγκεκριμένα στη Γενική Γραμματεία Εμπορίου.

Υπενθυμίζεται, ότι η Ελληνική Δημοκρατία υποχρεούται να μεταφέρει την Οδηγία στο εσωτερικό δίκαιο μέχρι την 16η Μαρτίου 2013. Εως τότε, εκείνο που ισχύει είναι η Οδηγία 2000/35/ΕΚ, η οποία έχει μεταφερθεί στο εσωτερικό δίκαιο με το ΠΔ 166/2003 “Προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας στην Οδηγία 2000/35 της 29.6.2000 για την καταπολέμηση των καθυστερήσεων πληρωμών στις εμπορικές συναλλαγές”.

Όσον αφορά τη νέα Οδηγία ΕΕ, μερικά από τα σημαντικότερα σημεία βρίσκονται στο ‘Αρθρο 3 για τις εμπορικές συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσεων:

– Τα κράτη μέλη διασφαλίζουν ότι, στις εμπορικές συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσεων, ο πιστωτής δικαιούται τόκο υπερημερίας χωρίς να απαιτείται όχληση, εφόσον πληρούνται οι εξής όροι:

α) Ο πιστωτής έχει εκπληρώσει τις συμβατικές και νομικές του υποχρεώσεις και

β) Ο πιστωτής δεν έχει λάβει το οφειλόμενο ποσό εγκαίρως, εκτός εάν ο οφειλέτης δεν ευθύνεται για την καθυστέρηση.

Πηγή: zougla.gr