Επιστημονικά συμπόσια, σεμινάρια, εκθέσεις, συναυλίες και παραστάσεις, θα φιλοξενήσει φέτος το καλοκαίρι το αρχαίο θέατρο Δελφών, το οποίο ανοίγει μετά από 20 χρόνια. Ιστορική στιγμή: το 1927 ανέβηκε στο θέατρο των Δελφών παράσταση αρχαίας τραγωδίας, για πρώτη φορά στο φυσικό της χώρο, μετά από 2.000 χρόνια, με πρωτοβουλία του ποιητή Άγγελου Σικελιανού.

Μια από τις προτεραιότητές μας, στην ανοικοδόμηση της χώρας, πρέπει να είναι η σωστή σύνδεση αρχαίας ιστορίας, ιστορικού παρελθόντος και παρόντος.

Πρόγραμμα εκδηλώσεων

31/5 Εργαστήριο – «Πού πάει το Πανεπιστήμιο» (Αθήνα, Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών).

6-8/7 Διεθνές συμπόσιο «Το Πανεπιστήμιο στην Ευρώπη». Από την Ακαδημία του Πλάτωνος στην Χάρτα της Μπολόνια. (Ε.Π.Κε.Δ, Δελφοί).

Οι ανωτέρω εκδηλώσεις πραγματοποιούνται με την ευκαιρία της 2.400ής επετείου από την Ακαδημία του Πλάτωνα στην Αθήνα (388-387 π.Χ.).

6/7 Παράσταση ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ρούμελης, «Ο επιθεωρητής» του Νικολάι Γκόγκολ (Θέατρο Φρύνιχος).

6/7 Εικαστική έκθεση της Όπυ Ζούνη «Η τελευταία πινελιά» (Αίθουσα Ε.Π.Κε.Δ., Δελφοί).

7/7 Κονσέρτο με τίτλο «Ο Dmitri Shostakovich και οι φίλοι του συνθέτες Tischenko & Weinberg» με το Κουαρτέτο Danel (Αρχαιολογικός χώρος Δελφών).

8/7 Μουσική εκδήλωση «Σμύρνη – 90 χρόνια μετά», με την Ορχήστρα και την Χορωδία του Μουσικού Σχολείου Βόλου (Θέατρο Φρύνιχος).

9-15/7 «Δελφικές Μουσικές Συναντήσεις» – Art Campus, από το Σύλλογο Φίλων της Μουσικής (Ε.Π.Κε.Δ., Δελφοί).

18-28/7 Σεμινάρια Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού – 18η περίοδος, σε συνεργασία με το Universidad Nacional Autonoma de Mexico (UNAM) (Ε.Π.Κε.Δ., Δελφοί).

16-27/8 Θεατρικά εργαστήρια

Λίγα λόγια για το αρχαίο θέατρο των Δελφών:

Το αρχαίο θέατρο των Δελφών βρίσκεται μέσα στο ιερό του θεού Απόλλωνα. Εκεί λάμβαναν χώρα οι αγώνες φωνητικής και ενόργανης μουσικής, στο πλαίσιο των Πυθίων και άλλων θρησκευτικών εορτών ή τελετουργιών. Διαθέτει πνευματική και καλλιτεχνική αξία ισότιμη με την αθλητική ιδέα που συμβολίζει το αρχαίο στάδιο της Ολυμπίας.

Οι μουσικοί αγώνες των Πυθίων τελούνταν υπό την προστασία των Μουσών και θεωρούνταν μία από τις μεγαλύτερες εορτές προς τιμήν του θεού Απόλλωνα. Στο θέατρο ακόμη λάμβαναν χώρα οι αγώνες των Σωτηρίων, προς τιμήν του Διός Σωτήρος και του Απόλλωνος, ο εορτασμός των οποίων ξεκίνησε μετά τη νίκη των Αιτωλών επί των Γαλατών το 279/278 π.Χ.

Οι πρώτες ανασκαφές στο χώρο του θεάτρου ξεκίνησαν το 1895. Τον 20ό αιώνα το θέατρο υπέστη φθορές κατά τη διάρκεια του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου και του Εμφυλίου, αλλά και στους μεταγενέστερους χρόνους από ισχυρές σεισμικές δονήσεις που προκάλεσαν την αποκόλληση βράχων από τις Φαιδριάδες.

Την περίοδο του Μεσοπολέμου, στο πλαίσιο των Πρώτων Δελφικών Εορτών το Μάιο του 1927, ανέβηκε στο θέατρο των Δελφών παράσταση αρχαίας τραγωδίας, για πρώτη φορά σε αρχαίο θέατρο, στο φυσικό της χώρο, μετά από 2000 χρόνια. Εμπνευστής της αναβίωσης αυτής ήταν ο ποιητής Άγγελος Σικελιανός. Με την πραγμάτωση της Δελφικής Ιδέας του Σικελιανού μέσω των Δελφικών Εορτών, σε συνδυασμό με τα αποτελέσματα της αρχαιολογικής έρευνας, αλλά και την ίδρυση του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών το 1966, οι Δελφοί προσπάθησαν να ανακτήσουν τη διεθνή τους ακτινοβολία.

Μνημείο στη μνήμη του Άγγελου Σικελιανού

 

+ Πρόσφατα ο αρχαιολογικός χώρος των Δελφών εντάχθηκε στην αδόμητη ζώνη Α’. Ουσιαστικά με την κίνηση αυτή το Δελφικό Τοπίο καθώς και η ευρύτερη περιοχή που ξεπερνά τα 520.000 στρέμματα παραμένουν αλώβητα.

* Γας Ομφαλός: Τίτλος ποιήματος της Κικής Δημουλά με έμπνευση από τους Δελφούς.

Οι Δελφοί ήταν ο ομφαλός της γης, όπου, σύμφωνα με τη μυθολογία, συναντήθηκαν οι δύο αετοί που έστειλε ο Δίας από τα άκρα του σύμπαντος για να βρει το κέντρο του κόσμου.

Ενδεικτικά 2 αποσπάσματα από το ποίημα:

Αναστηλώνεται Νοέμβρης των Δελφών.

Απόβροχο στις μετόπες της απορρόφησής του.

Σύννεφα που δεν θα φύγουν μοιράζονται θρόνους.

Ζωφόροι φύλλων κίτρινων κοσμούν

αντισεισμικά ανάκτορα ανέμων.

(…)

Μάρμαρα πάλι, αφιερώματα σε πέτρες

χαραγμένες. Δύσκολα διαβάζω.

Το σκληρό έμαθα πώς χαράζει

αλλά όχι πως χαράζεται.

Αργά συλλαβίζοντας αναστηλώνω

μόνον τη λέξη ΕΠΤΟΗΘΗ. Μόνο; Όχι και μόνο.

Άκουστό ανά τον κόσμο το Επτοήθη.

Μαντείο.

Γας ομφαλός.

Ολόκληρο το ποίημα http://bit.ly/KkAEXM

Περισσότερες πληροφορίες:

http://bit.ly/JayBnI

http://www.eccd.gr/