Νέα σύσκεψη υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας πραγματοποιείται στις 19.30 το απόγευμα προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο στις διαβουλεύσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης.

Στη νέα σύσκεψη, καλούνται να μετάσχουν οι πολιτικοί αρχηγοί της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης.

Ωστόσο, αργά το βράδυ της Κυριακής, συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα, ανέφεραν ότι δεν θα συμμετάσχει στην νέα σύσκεψη και δε θα δώσει αριστερό άλλοθι στον σχηματισμό κυβέρνησης.

Την Κυριακή το βράδυ ολοκληρώθηκε χωρίς αποτέλεσμα ο πρώτος γύρος διαβουλεύσεων, με τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον πρόεδρο της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτη Κουβέλη.
ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ επιμένουν ότι στο κυβερνητικό σχήμα θα πρέπει να συμμετάσχει και ο ΣΥΡΙΖΑ, ή έστω να δώσει ψήφο ανοχής, ενώ η Κουμουνδούρου αρνείται κατηγορηματικά κάθε τέτοιο ενδεχόμενο.

Πάντως, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εμφανίζεται αποφασισμένος να εξαντλήσει κάθε ενδεχόμενο για τη συγκρότηση βιώσιμου κυβερνητικού σχήματος προκειμένου να αποτραπεί ο κίνδυνος να μπει η χώρα σε εθνικές περιπέτειες. “Δε νομίζετε ότι πρέπει να είμαστε και αύριο εδώ;» ήταν η χαρακτηριστική ατάκα του κατά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνο Καμμένο.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά δήλωσαν ότι οι κύριοι Βενιζέλος και Σαμαράς συζήτησαν με τον Αλέξη Τσίπρα το ενδεχόμενο να δώσει ψήφο ανοχής, αλλά ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι κάτι τέτοιο είναι αντισυνταγματικό. Ωστόσο, του ανέφεραν ότι προβλέπεται από το Σύνταγμα. Παράλληλα, ο κ. Σαμαράς του είπε ότι μία τέτοια κίνηση θα ήταν συμβολική.

Μάλιστα, πηγές από τη ΝΔ ανέφεραν ότι ο κ. Σαμαράς ρώτησε τον Αλέξη Τσίπρα: Πες μας με ποιους θέλεις να κυβερνήσεις, ενώ του ανέφερε ότι «τόσο καιρό συζητούσες το ανέφικτο (κυβέρνηση αριστεράς, με δεδομένη την άρνηση του ΚΚΕ), τώρα κλωτσάς το εφικτό».

«Κατέβαλα κάθε προσπάθεια για να δημιουργία κυβέρνησης με τη συνεργασία όλων. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν το δέχεται, ούτε δέχεται να δώσει την ανοχή του. Δεν ξέρω που το πάει ο ΣΥΡΙΖΑ» δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ δε ζητούν ανοχή, ζητούν συνενοχή στο έγκλημα, δήλωσε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας. Πρόσθεσε ότι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ζητούν από τον ΣΥΡΙΖΑ να αγνοήσει τις προεκλογικές του δεσμεύσεις, αλλά – όπως είπε – «δεν πρόκειται να προδώσουμε όσους μας εμπιστεύτηκαν» και ζήτησε από το λαό «να καταδικάσει μια για πάντα τις δυνάμεις του χθες». Κάλεσε ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ που διαθέτουν την κοινοβουλευτική πλειοψηφία με 168 βουλευτές, «να προχωρήσουν».

Διατηρώ ακόμα την ελπίδα πως μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση. Ταυτοχρόνως όμως είμαστε έτοιμοι για εκλογές, είπε σε στελέχη του ΠΑΣΟΚ ο Ευάγγελος Βενιζέλος.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε στην αποπληρωμή του ομολόγου σε αγγλικό δίκαιο ύψους 436 εκ. ευρώ, που λήγει στις 15 Μαΐου και των τόκων του. Όπως είπε είναι εφικτό να μην πληρωθεί το ομόλογο και τόνισε ότι κάτι τέτοιο δεν αποτελεί πιστωτικό γεγονός.

Επτά προτάσεις – προϋποθέσεις για τη συμμετοχή των Ανεξάρτητων Ελλήνων σε κυβέρνηση “ειδικού σκοπού”, όπως την αποκάλεσε, κατέθεσε ο Πάνος Καμμένος στη συνάντησή του με τον Κάρολο Παπούλια. Mεταξύ αυτών, είναι η επανακρατικοποίηση της Τραπέζης της Ελλάδος και η καταγγελία των δανειακών συμβάσεων.

Την κατάθεση σχεδίου νόμου στη Βουλή για την ανατροπή του μνημονίου ανήγγειλε η γγ. Αλέκα Παπαρήγα μετά τη συνάντησή της με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Αλέκα Παπαρήγα.

Πρόταση για να αναλάβει την πρωθυπουργία μια διεθνής προσωπικότητα, την οποία όμως δεν κατονόμασε, κατέθεσε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κατά τη συνάντησή τους ο επικεφαλής της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος.

Την εθνική ανάγκη συγκρότησης οικουμενικής κυβέρνησης επισήμανε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης αναφερόμενος στη συνάντησή του με τον Κάρολο Παπούλια.

Όπως ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας και επιβεβαίωσαν συνεργάτες του Ευάγγελου Βενιζέλου, τα πρακτικά από τις συναντήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας με τους πολιτικούς αρχηγούς θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα της Προεδρίας αφού ολοκληρωθούν οι συνομιλίες.

Ακόμα, ο κ. Παπούλιας διάβασε στους πολιτικούς αρχηγούς μία επιστολή του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου, στην οποία ανέφερε τα προβλήματα της οικονομίας.

Πηγή: skai.gr