Σεπτέμβριος του 1963. Το πρώτο τεύχος των Εκδικητών κυκλοφορεί από την Marvel Comics. H ομάδα των υπέρ-ηρώων των δημιουργών κόμικς Stan Lee και Jack Kirby, είναι η απάντηση της Marvel στην Justice League of America (δηλ. την παρέα των Batman, Superman κ.λ.π.) του αντίπαλου δέους, της DC Comics.

Με τον τίτλο “Earth’s Mightiest Heroes” (Οι ισχυρότεροι ήρωες της γης), οι πρώτοι Avengers αποτελούνταν από τους Iron Man, Ant-Man, Wasp, Thor και Hulk, με τον Captain America να εμφανίζεται παγιδευμένος σε πάγο στο 4ο τεύχος και να γίνεται μέλος της ομάδας μετά την …επιτυχημένη ανάνηψή του, ενώ στο εναλλασσόμενο ρόστερ των Εκδικητών έχουν κατά καιρούς υπάρξει ως μέλη, μεταλλαγμένοι, ρομπότ, θεοί, εξωγήινοι, υπέρ-ήρωες και πρώην αλλά πολύ μετανιωμένοι κακοποιοί.

Τον Οκτώβριο του 2010 κάνει την πρεμιέρα της στην αμερικανική τηλεόραση η σειρά κινουμένων σχεδίων με τον τίτλο The Avengers: Earth’s Mightiest Heroes, βασισμένη στις πρώτες περιπέτειες της ομάδας και μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, βγαίνει στις αίθουσες η ομώνυμη ταινία, με σούπερ ρεκόρ εισπράξεων για το πρώτο Σαββατοκύριακο, 207,4 εκατομμυρίων δολαρίων (!)

Ο σχεδιασμός για την ταινία ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2005, όταν ο επικεφαλής των Marvel Studios, Avi Arad, προσέγγισε την Merrill Lynch…ναι τη γνωστή…(!), προκειμένου να βρει τα χρήματα ώστε η Marvel να γυρίσει -ως ανεξάρτητο Studio- μια σειρά ταινιών με ήρωες της Marvel. Ο γάμος ήταν επιτυχής και το ίδιο επιτυχημένοι ήταν και οι απόγονοι : The Incredible Hulk και Iron Man το 2008, Iron Man 2 το 2010, Thor και Captain America (οι πιο αδύναμες ταινίες) το 2011.

Με το κοινό να έχει γνωρίσει τους ήρωες, απέξω κι ανακατωτά, ήταν πια θέμα χρόνου να γυρισθεί, και η … συνάθροισή τους. Avengers Assemble!

Η ιστορία με δυο λόγια: Ο Nick Fury, διευθυντής της S.H.I.E.L.D, (Α.Σ.Π.Ι.Δ.Α.) ενός διεθνούς μυστικού στρατιωτικού οργανισμού αντικατασκοπείας, φθάνει στη μυστική βάση της οργάνωσης όπου το Tesseract, μια πηγή ενέργειας με τεράστιες δυνατότητες που φυλάσσεται εκεί, έχει ενεργοποιηθεί, ανοίγοντας μια διαστημική πύλη, μέσω της οποίας εισβάλλει στη γη ο Loki, ο εξορισμένος από τον πλανήτη Asgard, σατανικός και μεγαλομανής θετός αδερφός του Thor, ο οποίος κλέβει το Tesseract και χρησιμοποιεί τις δυνάμεις του αρχικά για να διαφύγει και στη συνέχεια για να κατακτήσει τη γη .

Ο Fury τότε ενεργοποιεί την Πρωτοβουλία των Εκδικητών, δηλ. στρατολογεί τους Iron Man, The Hulk, και Captain America, οι οποίοι με τη βοήθεια του Thor της Μαύρης Χήρας και του Hawkeye πρέπει να συλλάβουν το Loki που κάποια στιγμή συμμαχεί με μια φιλοπόλεμη εξωγήινη φυλή, να πάρουν πίσω το Tesseract και να σώσουν, τι άλλο; τη Νέα Υόρκη,…, και την υπόλοιπη γη.

Καθαρή διασκέδαση με σκηνές δράσης στην 3η και όχι μόνο διάσταση, και διανθισμένων με πολύ χιούμορ, απίστευτες ατάκες (βλ. Iron Man), τιτάνιες μάχες που κόβουν την ανάσα , πληθώρα υπέρ-ηρώων με πληθώρα σούπερ δυνάμεων (δύσκολα χωρούν όλοι σ’ ένα πλάνο), πράκτορες που μπορεί να μη διαθέτουν υπερφυσικές ικανότητες αλλά τους περισσεύει ο …τσαμπουκάς, χαρακτήρες που δεν μας μπερδεύουν, ακόμη κι αν δεν έχουμε δει καμία από τις προηγούμενες ταινίες, ούτε μας κουράζουν, αλλά πετυχαίνουν να συνυπάρχουν είτε βάζοντάς τα ένας με τον άλλον, είτε με τον κοινό εχθρό τους, ήρωες που διαφωνούν, αυτοσαρκάζονται, αλληλοσυμπληρώνονται και δίνουν αξιοπρεπή χώρο για την τελικά καθόλου επιφανειακή εξερεύνηση των σούπερ προσωπικοτήτων τους.

Σε όλα τα παραπάνω βοηθά το εξαιρετικότατο cast, με τους παλιούς και δοκιμασμένους, Samuel L. Jackson (Nick Fury), Robert Downey jr. (Iron Man), Chris Evans (Captain America), Chris Hemsworth (Thor) και τους νέους Mark Ruffalo (The Hulk) στη θέση του Edward Norton που αρνήθηκε να συμμετέχει, Scarlett Johansson (Black Widow) και Jeremy Renner (Hawkeye) -o οποίος θα είναι ο νέος πράκτορας Bourne, αντί του Matt Damon.

Στο ρόλο του Loki και πολύ πειστικός, o βρετανός Tom Hiddleston ενώ σε μικρότερους ρόλους ξαναβρίσκουμε τη Gwyneth Paltrow, τον Stellan Skarsgard και την υποψήφια για το ρόλο της Wonder Woman, Cobie Smulders, στο ρόλο της Mary Hill.

Χαρακτηριστικό της σημασίας που δόθηκε στην λεπτομέρεια, αποτελεί η αναβαθμισμένη απεικόνιση του Hulk, στον οποίο και για πρώτη φορά, χρησιμοποιήθηκε η τεχνική του motion capture με πολύ καλό αποτέλεσμα, ενώ τη φωνή του εν μέρει αποδίδει, ο original Hulk, Lou Ferrigno !

Mε όλο το team της Marvel στην παραγωγή, την πολύ καλή και ευτυχώς όχι διεκπεραιωτική αλλά αξιοθαύμαστη σκηνοθεσία του Joss Whedon, ο οποίος συνυπογράφει και το σενάριο και είναι τρίτης γενιάς σεναριογράφος για την τηλεόραση και φανατικός θαυμαστής των κόμικς της Marvel, εντυπωσιακότατα οπτικά εφέ, φωτογραφία για Oscar από τον “ποιοτικό” Seamus McGarvey (Εξιλέωση και Οι Ώρες) και μουσικό θέμα από τον κλασσικό Alan Silvestri, οι Εκδικητές είναι προορισμένοι όχι μόνο να σώσουν τον πλανήτη αλλά και να γεμίσουν τις κινηματογραφικές αίθουσες … του πλανήτη.

Μετά από μία μόνο εβδομάδα προβολής και εισπράξεις 775 και κάτι εκατομμυρίων δολαρίων (!!) παγκοσμίως, φαίνεται ότι και αυτή η αποστολή εξετελέσθη.

ΠΡΟΣΟΧΗ! Ακολουθώντας την παράδοση του Iron Man, κατά τη διάρκεια των τίτλων τέλους αλλά και μετά, υπάρχουν 2 ακόμη σκηνές !

Από την Λίνα Μπάκου για το Κάθε Μέρα