Η γνωστή σε όλους εφαρμογή Skype φαίνεται να έχει μία δίοδο κατά την οποία μπορεί κάποιος να σας εντοπίσει χωρίς να το γνωρίζετε. Και όσο σημαντικό είναι να μπορείτε να επικοινωνείτε με τους γνωστούς, φίλους και οικογένεια άλλο τόσο σημαντικό είναι να διαφυλάξετε και την προσωπική σας ασφάλεια.

Την προηγούμενη εβδομάδα εμφανίστηκαν οδηγίες βήμα προς βήμα για το πως μπορεί κανείς να εμφανίσει την τελευταία γνωστή IP (διεύθυνση του υπολογιστή που συνδέεται στο διαδίκτυο) στην Pastebin. Οι πληροφορίες αναρτήθηκαν από ανώνυμο χρήστη και εξηγούσαν τι πρέπει να κάνει κάποιος ώστε να ανακτήσει την διεύθυνση κάποιου άλλου χρήστη skype.

Η διαδικασία (η οποία στην γλώσσα της πληροφορικής ονομάζεται ip-sniffing) περιγράφει ότι θα πρέπει να κατεβάσει ο hacker μία ειδική έκδοση του skype 5.5, να ανοίξει ένα αρχείο καταγραφής-αποσφαλμάτωσης (debug log file) και να προσθέσει την επαφή (add skype contant) της οποίας αναζητά την IP.

Χωρίς στην πραγματικότητα ο στόχος να αντιληφθεί ότι κάποιος επιχειρεί να τους προσθέσει ως φίλους, η διεύθυνση IP γίνεται γνωστή στον hacker μέσω του αρχείου καταγραφής (log file) . Ο hacker μετά το μόνο που έχει να κάνει είναι μία αναζήτηση της IP, ώστε να εντοπίσει κατά προσέγγιση που βρίσκεται το θύμα του. (Πόλη, Χώρα και πάροχος υπηρεσιών διαδικτύου)

Η εταιρεία με ανακοίνωση της στα μέσα ενημέρωσης του διαδικτύου τόνισε ότι αυτό είναι ένα υπαρκτό πρόβλημα σε όλες τις εφαρμογές peer-to-peer και πως η εταιρεία συνεχώς προσπαθεί να δίνει λύσεις σε ζητήματα ασφάλειας.