Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ απέρριψε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο χαλάρωσης των συμφωνηθέντων δημοσιονομικών προγραμμάτων προσαρμογής στις υπερχρεωμένες χώρες της ευρωζώνης.

«Συμφωνούμε ότι ειδικά στη ζώνη του ευρώ πρέπει να τηρούμε τα προγράμματα και τους κανόνες στους οποίους έχουμε συμφωνήσει, για να μπορεί να λειτουργεί η ευρωζώνη», δήλωσε η Α. Μέρκελ έπειτα από συνάντηση που είχε σήμερα με τον σλοβένο πρωθυπουργό Γ. Γάνσα στο Βερολίνο. Στέλνοντας την ίδια ώρα και ένα μήνυμα προς τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, η καγκελάριος υπογράμμισε την αναγκαιότητα τήρησης του δημοσιονομικού συμφώνου για μεγαλύτερη δημοσιονομική πειθαρχία που έχει υπογραφεί από 25 χώρες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου και της Γαλλίας, για να προσθέσει όμως ότι «ανάπτυξη και υγιή δημοσιονομικά δεν έρχονται σε αντίθεση».

Κατηγορηματικός ο Άσμουσεν

«Η Ελλάδα πρέπει να γνωρίζει ότι δεν υπάρχουν εναλλακτικές στο συμφωνημένο πρόγραμμα εξυγίανσης, εάν θέλει να παραμείνει στην ευρωζώνη»

Το ενδεχόμενο χαλάρωσης των προγραμμάτων λιτότητας απέρριψε με ακόμη πιο κατηγορηματικό τρόπο ο Γ. Άσμουσεν. Για πρώτη φορά μάλιστα η ΕΚΤ αναφέρεται ανοιχτά στα σενάρια εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.

Σε δηλώσεις του προς την εφημερίδα Handelsblatt το μέλος του διευθυντηρίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Γιοργκ Άσμουσεν υπογραμμίζει ότι η Ελλάδα δεν θα πρέπει να αναμένει την παραμικρή διάθεση από την Τράπεζα για επαναδιαπραγμάτευση του προγράμματος εξυγίανσης. «Η Ελλάδα πρέπει να γνωρίζει ότι δεν υπάρχουν εναλλακτικές στο συμφωνημένο πρόγραμμα εξυγίανσης, εάν θέλει να παραμείνει στην ευρωζώνη», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Άσμουσεν.

Κατά της χαλάρωσης του προγράμματος λιτότητας στην Ελλάδα και στις υπόλοιπες χώρες της κρίσης, τάσσεται και η γερμανική Bundesbank. Σε έκθεσή της που δημοσιεύεται σήμερα από μερίδα του γερμανικού τύπου υπογραμμίζεται ότι «πρωταρχικός στόχος της εθνικής πολιτικής σε όλες αυτές τις χώρες πρέπει να είναι η ανάκτηση της εμπιστοσύνης των αγορών».

Με διακοπή της χρηματοδότησης προειδοποιεί την ίδια ώρα τα ελληνικά κόμματα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς. Σε συνέντευξή του προς την εφημερίδα Bild ο γερμανός πολιτικός υπογραμμίζει ότι «τα ελληνικά κόμματα θα πρέπει να αναλογιστούν ότι μια σταθερή κυβέρνηση που θα τηρήσει τα συμφωνηθέντα, είναι η βασική προϋπόθεση περαιτέρω στήριξης εκ μέρους των χωρών της ευρωζώνης.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο υπ. Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Άσελμπορν. «Από τις Βρυξέλλες θα πρέπει να πούμε στον ελληνικό λαό ότι τα πράγματα είναι σοβαρά». Καμία χώρα της Ευρώπης δεν πρόκειται να διαθέσει το παραμικρό της συμφωνηθείσας βοήθειας, «εάν δεν προκύψει μια κυβέρνηση που τηρεί τα συμφωνηθέντα», όπως είπε. Ο κ. Άσελμπορν πρόσθεσε ότι όταν το 80 % των Ελλήνων θέλουν να παραμείνουν στο ευρώ, τότε θα έπρεπε να ψηφίζουν και τα κόμματα που στηρίζουν αυτή την πολιτική.

Ο ‘νόμος της Μέρκελ’

Στην ίδια εφημερίδα ο Γ.Γ. του κόμματος των γερμανών Φιλελευθέρων Πάτρικ Ντέρινγκ τονίζει ότι «εάν δεν σχηματιστεί στην Ελλάδα μια κυβέρνηση σύνεσης, τότε οι πιθανότητες να εγκρίνει η Τρόικα τον Ιούνιο νέα βοήθεια είναι πάρα πολύ κακές», όπως λέει, συμπληρώνοντας ότι «είναι στο χέρι των Ελλήνων».

Αλλαγή πλεύσης της γερμανικής κυβέρνησης μετά τις εκλογές σε Γαλλία και Ελλάδα αναμένει την ίδια ώρα ο πρώην υπ. Οικονομικών της Γερμανίας Περ Στάινμπρουκ. «Ο ‘νόμος της Μέρκελ’ λέει ότι η καγκελάριος κάνει πάντα ό,τι ακριβώς απέρριπτε κατηγορηματικά πριν από μισό χρόνο», λέει ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός προς την Kölner Stadt-Anzeiger. Ο ίδιος εκτιμά ότι στο τέλος η Α. Μέρκελ θα στηρίξει την αναπτυξιακή προοπτική, «καθώς οι πιέσεις της Ευρώπης είναι μεγάλες, αλλά και επειδή είναι αντικειμενικά ορθό».

Κώστας Συμεωνίδης, Υπεύθυνος σύνταξης: Μαρία Ρηγούτσου

Πηγή: skai.gr