Το φόβο ότι θα επιδεινωθεί έως σημείου δραματικού η κατάσταση που είχε ήδη διαμορφωθεί, με τους απλήρωτους λογαριασμούς της ΔΕΗ να απειλούν όχι μόνον τα οικονομικά της επιχείρησης αλλά ολόκληρη την ενεργειακή αγορά , εξέφραζαν χθες το βράδυ στελέχη του χώρου, μετά το ρευστό πολιτικό τοπίο που «έδωσαν» οι κάλπες.

Εκείνο δηλαδή που σημείωναν είναι ότι εάν δεν υπάρξει σύντομα κυβερνητική λύση, για κάποιο μέρος του πληθυσμού θα δημιουργηθεί αίσθηση «ακαταδίωκτου» που θα το οδηγήσει στο να μην πληρώσει τους λογαριασμούς του ρεύματος, οι οποίοι ως γνωστόν, θα έπρεπε κανονικά (είναι άγνωστο το τι θα γίνει τώρα) να αρχίσουν να περιλαμβάνουν και μέρος από το «χαράτσι» του 2012.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη το πρώτο τρίμηνο του 2012, οι απλήρωτοι λογαριασμοί της ΔΕΗ εκτοξεύτηκαν και έφτασαν το 1,1 δις. ευρώ, καθώς περίπου ένας στους τρείς καταναλωτές δεν πλήρωσαν έγκαιρα τους λογαριασμούς τους. Το μεγάλο πρόβλημα δημιουργήθηκε από τη στιγμή που, αφενός μεν η ΓΕΝΟΠ διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται οι υπάλληλοι της ΔΕΗ να κόψουν σε κανένα το ρεύμα, αφετέρου το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε μη νόμιμη την σύνδεση της είσπραξης φόρου με την παροχή ζωτικού κοινωνικού αγαθού όπως το ρεύμα. Ακολούθησε η απόφαση για διακοπή ηλεκτροδότησης μόνον με εντολή του υπουργείου Οικονομικών και πρακτικά το οριστικό τέλος κάθε διαδικασίας διακοπής ηλεκτροδότησης, ακόμα και αν ο καταναλωτής δεν έχει πληρώσει όχι απλώς το «χαράτσι» αλλά ούτε το ρεύμα.

Μια πιθανή επιδείνωση της τάσης για… στάση πληρωμής των λογαριασμών ρεύματος, αναμένεται να έχει σοβαρές συνέπειες στη ρευστότητα της ενεργειακής αγοράς, η οποία “κρέμεται” από τα ταμειακά διαθέσιμα της ΔΕΗ.

Πηγή: energypress.gr