Καθαρή νίκη του σοσιαλιστή Φρανσουά Ολάντ στις γαλλικές προεδρικές εκλογές με τα exit polls να του δίνουν σχεδόν το 52% των ψήφων. Ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας είπε ότι οι Γάλλοι επέλεξαν την «αλλαγή» και δήλωσε περήφανος που μπορεί να δώσει ελπίδα ξανά στους ανθρώπους.

Ο Φρανσουά Ολάντ υπογράμμισε ότι θα κάνει πράξη την προεκλογική δέσμευση να αλλάξει την στάση της δημοσιονομικής προσαρμογής της Ε.Ε. από την λιτότητα στην ανάπτυξη. «Η Ευρώπη μας παρακολουθεί και η λιτότητα δεν μπορεί πλέον να είναι η μόνη λύση» σημείωσε ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας.

Ο απερχόμενος Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί λαμβάνει το 48,1% και φαίνεται ότι απέτυχε να κερδίσει την επανεκλογή του.

Ο Νικολά Σαρκοζί λίγο μετά την ανακοίνωση του exit poll μίλησε σε υποστηρικτές του και με σπασμένη φωνή τους ευχαρίστησε, ενώ ευχήθηκε καλή επιτυχία στον νέο πρόεδρο της Γαλλίας. «Η χώρα μας είναι μεγαλύτερη από εμάς» είπε ο Νικολά Σαρκοζί.

Ο Φρανσουά Ολάντ, φαίνεται ότι είναι ο πρώτος σοσιαλιστής πρόεδρος από το 1995 και τον Φρανσουά Μιτεράν. Επιπλέον, είναι η πρώτη φορά στην Γαλλία από το 1958 που πρόεδρος αποτυγχάνει να επανεκλεγεί. Ο τελευταίος ήταν ο Ζισκάρ Ντ Εστέν που έχασε στις εκλογές το 1981 από το Φρανσουά Μιτεράν, ο οποίος υπηρέτησε ως πρόεδρος της Γαλλίας έως το 1995.

Οι οπαδοί του σοσιαλιστή Ολάντ συγκεντρώνονται στην πλατεία της Βαστίλης στο Παρίσι, παραδοσιακό σημείο συγκέντρωσης και εορτασμού των σοσιαλιστών στη Γαλλία. Σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ, ο Φρανσουά Ολάντ βρίσκεται στο γραφείο του και ετοιμάζει την ομιλία του.

Οι εκτιμήσεις των exit polls

Ο υποψήφιος του Σοσιαλιστικού Κόμματος για την προεδρία της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ πρόκειται να κερδίσει στις σημερινές εκλογές συγκεντρώνοντας σχεδόν το 53% των ψήφων, σύμφωνα με αρκετά έξιτ πολ τα οποία διέρρευσαν και μεταδόθηκαν από ελβετικούς και βελγικούς ειδησεογραφικούς ιστοτόπους σήμερα, ενώ η ψηφοφορία συνεχιζόταν ακόμη.

Τα exit polls των BVA, Ipsos και Opinion Way προβλέπουν ότι ο Ολάντ κερδίζει με ποσοστό 52,5% έναντι 47,5% του απερχόμενου προέδρου Νικολά Σαρκοζί, σύμφωνα με τον ιστότοπο της βελγικής εφημερίδας Le Soir.

Τρεις άλλες εταιρίες έρευνας –οι CSA, Ifop και Harris– προβλέπουν ότι τα ποσοστά θα είναι Ολάντ 53%-Σαρκοζί 47%, ενώ η TNS προβλέπει νίκη του υποψηφίου του Σοσιαλιστικού Κόμματος με ακόμα μεγαλύτερη διαφορά (53,5%-46,5%).

Αν και τα αποτελέσματα που έχουν διαρρεύσει ήδη κυκλοφορούν σε ξένα ΜΜΕ, τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης απαγορεύεται να τα ανακοινώσουν ωσότου κλείσουν οι κάλπες, στις 21:00 ώρα Ελλάδας.

Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες τα αποτελέσματα των υπερπόντιων περιοχών δίνουν Φρανσουά Ολάντ την ίδια στιγμή που το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών δίνει τη συμμετοχή στο 72%. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στις εκλογές του 2007 η συμμετοχή είχε φτάσει στην συμμετοχή-ρεκόρ του 83,8%.

Πηγή: real.gr