Τα υψηλά ποσοστά αποχής, που πλησιάζουν το 40% αλλά και τα χαμηλά ποσοστά της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ χαρακτηρίζουν το αποτέλεσμα των εκλογών. Για πρώτη φορά η Βουλή θα απαρτίζεται από τουλάχιστον επτά κόμματα, σύμφωνα με τα έως τώρα αποτελέσματα.

Με καταμετρημένα περισσότερα από τα μισά εκλογικά τμήματα (ενσωμάτωση 57.87%), σύμφωνα με τη Singular Logic στη Βουλή μπαίνουν:

η ΝΔ με 19,89 % και 111 έδρες,

ο ΣΥΡΙΖΑ με 16,17% και 50 έδρες,

το ΠΑΣΟΚ με 13,67 % και 42 έδρες,

οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 10,47 % και 32 έδρες,

το ΚΚΕ με 8,37 % και 26 έδρες,

η Χρυσή Αυγή 6,87 % και 21 έδρες,

η Δημοκρατική Αριστερά με 6,01 % και 18 έδρες.

Ακολουθούν: ΛΑΟΣ 2,87 %,

Οικολόγοι – Πράσινοι 2,84 %

και Δημοκρατική Συμμαχία 2,55 %.

Όσον αφορά στους βουλευτές Επικρατείας, με καταμετρημένο λιγότερο από το 50% των τμημάτων, από τη ΝΔ εκλέγονται τρεις, δύο από τον ΣΥΡΙΖΑ το ΠΑΣΟΚ και τους Ανεξάρτητους Έλληνες και έναν από το ΚΚΕ, τη Χρυσή Αυγή και τη ΔΗΜΑΡ.

Κάλεσμα για κυβέρνηση εθνικής ενότητας απηύθυνε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς. «Είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε την ευθύνη σχηματισμού κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας» δήλωσε.

Για ένα ισχυρό μήνυμα ανατροπής, έκανε λόγο ο Αλέξης Τσίπρας, επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας το εκλογικό αποτέλεσμα.

“Δεν έχει νομιμοποίηση μια κυβέρνηση του παλαιού δικομματισμού” σχολίασε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος.

«Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, ένα κίνημα που ξεκίνησε μέσα από το διαδίκτυο έδωσε ελπίδα στον ελληνικό λαό, που θέλει να πάρει πίσω την Ελλάδα», δήλωσε ο πρόεδρος του κινήματος Πάνος Καμμένος.

Στην εκτίμηση ότι η χώρα οδεύει σε μεταβατική φάση και θα επιχειρηθεί η δημιουργία ενός νέου σοσιαλδημοκρατικού σχήματος με πυρήνα το ΣΥΡΙΖΑ -είτε με οικουμενική είτε με κυβέρνηση εθνικής ενότητας- για να μην δημιουργηθεί πλειοψηφικό κόμμα αλλαγής προέβη η γγ. του ΚΚΕΑλέκα Παπαρήγα.

Το αποτέλεσμα της κάλπης ανατρέπει το δικομματικό σύστημα και αποτυπώνει την οργή και την αγανάκτηση των πολιτών, δήλωσε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης.

Πηγή: skai.gr