Ήττα των Χριστιανοδημοκρατών στο βόρειο γερμανικό κρατίδιο του Σλέσβιγκ-Χολστάιν καταδεικνύουν τα πρώτα exit poll που ήλθαν στη δημοσιότητα.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του γερμανικού δικτύου ARD, οι Χριστιανοδημοκράτες απέσπασαν το 30,9% των ψήφων ενώ οι Ελεύθεροι Δημοκράτες, σύμμαχοί τους στην κυβέρνηση της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, έλαβαν το 8,1%.

Οι αντιπολιτευόμενοι Σοσιαλδημοκράτες κερδίζουν το 29,9% των ψηφοφόρων, οι Πράσινοι λαμβάνουν το 13,4% και πρωτοεμφανιζόμενοι Πειρατές το 8,3%.

Εάν αυτά τα ποσοστά δεν αλλάξουν ριζικά, ο κυβερνητικός συνασπισμός θα διατηρήσει μεν τα πρωτεία αλλά κινδυνεύει να υποσκελιστεί από συνεργασία μεταξύ Σοσιαλδημοκρατών και Πρασίνων.

Η αναμέτρηση στο κρατίδιο του Σλέσβιγκ-Χολστάιν, πληθυσμού 2,5 εκατομμυρίων κατοίκων, δεν έχει από μόνη της τόσο μεγάλη βαρύτητα για την κ. Μέρκελ. Ενδέχεται όμως να προοιωνίζει ήττα στην επερχόμενη αναμέτρηση στο κρατίδιο της Βόρειας Ρινανίας – Βεστφαλίας, πολυπληθέστερο κρατίδιο της Γερμανίας και «βαρόμετρο» για τις κρίσιμες γενικές εκλογές του 2013.

Επιμέλεια: Μαράκης Αλέξανδρος

Πηγή: skai.gr