Ο τυφλός κινέζος ακτιβιστής Τσεν Γκουανγκτσέν που είχε ζητήσει καταφύγιο στην αμερικανική Πρεσβεία στο Πεκίνο επί περίπου μια εβδομάδα, έκανε έκκληση σε μέλη του Κογκρέσου ζητώντας συνάντηση με την Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρυ Κλίντον, για να τον βοηθήσει να φύγει απ’ την Κίνα.

Σε απ’ ευθείας τηλεφώνημα του σε ακρόαση που διεξαγόταν στο Κογκρέσο και εξέταζε την υπόθεση του, ο κ. Τσεν δήλωσε ότι αισθάνεται εξουθενωμένος και φοβάται για την ζωή της οικογένειας του και την ασφάλεια των προσώπων που τον βοήθησαν να δραπετεύσει απ’ τον κατ’ οίκον περιορισμό.  Ο Κινέζος ακτιβιστής βρίσκεται σε νοσοκομείο του Πεκίνου, όπου μεταφέρθηκε μετά την αποχώρηση του από την αμερικανική πρεσβεία, όπου είχε ζητήσει καταφύγιο.

Στο τηλεφώνημα του στο Κογκρέσο, ο Τσεν Γκουανγκτσέν δήλωσε ότι ελπίζει να συναντήσει την κ. Κλίντον, η οποία βρίσκεται στην Κίνα για σημαντικές συνομιλίες για θέματα διμερούς συνεργασίας.

Ο βουλευτής Κρις Σμίθ, που πήρε το τηλεφώνημα, την ώρα των ακροάσεων, εξέφρασε ανησυχία για τον κ. Τσεν και την οικογένεια του, ενώ ένας άλλος βουλευτής, ο Φράνκ Γούλφ, ζήτησε να διερευνηθούν πληροφορίες ότι ο κινέζος ακτιβιστής αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την αμερικανική πρεσβεία.  Πάντως ο Πρέσβης των ΗΠΑ στη Κίνα, Γκάρυ Λοκ, δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι ο Τσεν Γκουανγκτσέν δεν είχε ποτέ ζητήσει άσυλο και ότι επέλεξε να παραμείνει στη Κίνα όταν οι αρχές δεσμεύτηκαν για την ασφάλεια τόσο του ίδιου, όσο και της οικογένειας του.
Πηγή:VOA.

Πηγή: skai.gr