Η Ελβετία σύμφωνα με τον “οδικό χάρτη” που υιοθέτησε η κυβέρνηση της χώρας θα απαγκιστρωθεί από την πυρηνική ενέργεια μέχρι το 2050, το κόστος όμως της προσπάθειας αυτής εκτιμάται στα 25 δις. ευρώ.

Το βάρος εφεξής, ύστερα από 11 μήνες ερευνών και υπολογισμών, πέφτει στο φυσικό αέριο και στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ιδιαίτερα στην ηλιακή ενέργεια και όχι τόσο στην αιολική.

Τρία είναι τα στάδια για την υλοποίηση του στόχου, να μειωθεί η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας κατά 21 TWh, κατά ένα τέταρτο σε σχέση με την σημερινή εικόνα.

Αυτό όμως θα συμβεί διότι σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας «το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος θα αυξηθεί τόσο που όλοι θα θέλουν και θα κάνουν προσπάθειες να μειώσουν την κατανάλωση τους».

Το δεύτερο βήμα είναι να αυξηθεί σημαντικά το μερίδιο των ΑΠΕ.

Οι καθαρές επενδύσεις μάλιστα για τον σκοπό αυτό υπολογίζονται στα 25 δις. ευρώ μέχρι το 2050.

Το τρίτο στάδιο περιλαμβάνει την αναβάθμιση των υδροηλεκτρικών μονάδων, καθώς η υδροηλεκτρική ενέργεια θα παραμείνει η βασική κινητήριος δύναμη της ηλεκτροπαραγωγής στην Ελβετία.

Το μερίδιο από 55% απλώς προβλέπεται να αυξηθεί στο 65%, χωρίς όμως «να γεμίσουμε την χώρα με φράγματα, παρά το ότι η Ελβετία θεωρείται η μπαταρία της Ευρώπης, καθώς εξάγει ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται χάρη στις υδροηλεκτρικές μονάδες της», υπογράμμισε ο κ. Doris Leuthard.

Το 2010 η εμπορία ηλεκτρικής ενέργειας απέφερε έσοδα της τάξης των 1,33 δις. ελβετικών φράγκων στην ελβετική οικονομία.

Πηγή: energypress.gr