Ο «Ψυχρός Πόλεμος» με την έννοια που είχε στο παρελθόν τουλάχιστον φαίνεται πως δεν επηρεάζει την σύμπραξη της ρωσικής Gazprom με την αμερικανική Halliburton.

Οι δύο εταιρείες υπέγραψαν μνημόνιο στρατηγικής συνεργασίας που προβλέπει την στενότερη συνεργασία τους για την ανάπτυξη και την εφαρμογή νέων τεχνολογιών στην εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Στόχος είναι η κάθε εταιρεία με την βοήθεια της άλλης να σταθούν πιο ανταγωνιστικές και αποτελεσματικές στον «ενεργειακό κόσμο», να αποκτήσουν ακόμη μεγαλύτερη αξιοπιστία και να καταλάβουν ακόμη πιο σημαντικό μερίδιο της αγοράς.

Στην σύσφιξη των σχέσεων τους στον ενεργειακό τομέα όμως στοχεύουν και η Κίνα με την Βενεζουέλα και συγκεκριμένα η κρατική εταιρεία υδρογονανθράκων της Κίνας, η CNPC, και η αντίστοιχη της Βενεζουέλας, PDVSA, οι οποίες έκαναν γνωστό πως θα είναι έτοιμο προς παράδοση το «θηριώδες» διυλιστήριο που δρομολογούν από κοινού μέχρι τα τέλη του 2014.

Οι εργασίες ξεκίνησαν την προηγούμενη Παρασκευή στην Κίνα ώστε όταν θα είναι έτοιμο να «περνούν» περίπου 400.000 βαρέλια την ημέρα από την μεγαλύτερη μονάδα διύλισης και επεξεργασίας, της οποίας το 60% θα ελέγχει η CNPC και το 40% η PDVSA.

Η σύμπραξη της ρωσικής Rosneft με την ιταλική ΕΝΙ είχε προαναγγελθεί την προηγούμενη εβδομάδα, αλλά η πρόθεση της δεύτερης να επενδύσεις έως και 70 δις. δολάρια για την αξιοποίηση κοιτασμάτων πετρελαίου στην Θάλασσα του Μπάρεντς και έως 55 δις. δολάρια για την εξόρυξη πετρελαίου στην Μαύρη Θάλασσα έγινε γνωστή χθες.

Και πρόκειται για τις πρώτες εκτιμήσεις, διότι σύμφωνα με δηλώσεις του επικεφαλής της Rosneft, Έντουαρντ Κουνταϊνάτοφ, εφόσον η συνεργασία τελεσφορήσει, θα επενδυθούν νέα κεφάλαια προς όφελος και των δύο εταιρειών.

Πηγή: energypress.gr