Ανέβηκαν οι τόνοι στο χθεσινό ντιμπέιτ μεταξύ Σαρκοζί και Ολάντ ενόψει του δεύτερου γύρου των γαλλικών προεδρικών εκλογών την Κυριακή. Ο Γάλλος πρόεδρος ελπίζει, έστω στο παραπέντε, να καλύψει τη διαφορά.

Ο Νικολά Σαρκοζί ήταν εμφανώς επιθετικός, προσπαθώντας να κερδίσει τις εντυπώσεις και να πλήξει τον σοσιαλιστή αντίπαλό του. Στο στόχαστρο του Γάλλου προέδρου βρέθηκε το προεκλογικό πρόγραμμα του Φρανσουά Ολάντ και τα στατιστικά στοιχεία που παρουσίασε σε αυτό.

Απαντώντας ο Ολάντ παρέπεμψε στον κακό απολογισμό της προεδρικής θητείας του αντιπάλου του, δίνοντας έμφαση στα υψηλά ποσοστά ανεργίας. «Ψάχνετε διαρκώς αποδιοπομπαίους τράγους, δεν έχετε ποτέ ευθύνη» είπε ο υποψήφιος των Σοσιαλιστών απαντώντας στη θέση Σαρκοζί ότι για την παρούσα κατάσταση ευθύνεται η οικονομική κρίση. Κατηγόρησε μάλιστα τον Ολάντ ότι αρνείται να προσανατολιστεί στο επιτυχημένο γερμανικό οικονομικό μοντέλο, υπογραμμίζοντας ότι «η ανταγωνιστικότητα είναι η λέξη κλειδί».

«Πιστεύετε ότι μπορείτε πραγματικά να μου λέτε ό,τι θέλετε», διαμαρτυρήθηκε ο Φρανσουά Ολάντ απαντώντας στις κατηγορίες Σαρκοζί ότι ψεύδεται.

Οι δύο υποψήφιοι αναφέρθηκαν πολλάκις στην περίπτωση της Γερμανίας και τις οικονομικές τις επιδόσεις. Με το βλέμμα στραμμένο στην ευρωπαϊκή πολιτική του Νικολά Σαρκοζί ο Ολάντ είπε απευθυνόμενος στον συντηρητικό αντίπαλό του: «Δεν τα πήγατε καλά. Δεν πήρατε τίποτα (από τη Γερμανία)».

Στα σχέδια Ολάντ συμπεριλαμβάνονται η επιβολή μεγαλύτερης φορολογίας στα υψηλότερα εισοδήματα, η εισαγωγή των λεγόμενων project bonds (ομόλογα ανάπτυξης) και η διεύρυνση του ρόλου της ΕΚΤ με στόχο την τόνωση της ανάπτυξης. Σημείωσε μάλιστα ότι «ακόμη κι από την πλευρά της Γερμανίας υπάρχει ήδη μία αλλαγή στάσης».

Ο Σαρκοζί είπε «όχι» στα ευρωομόλογα, αλλά «ναι» στην, κατά το γερμανικό πρότυπο, συνταγματική καθιέρωση χρεόφρενου.

Ήττα Σαρκοζί;

Ήταν η τελευταία ευκαιρία του Νικολά Σαρκοζί να ανακάμψει, να μειώσει τη διαφορά 7 περίπου μονάδων (10 σύμφωνα με ορισμένες δημοσκοπήσεις) που τον χωρίζει από τον αντίπαλό του Φρανσουά Ολάντ, αλλά η ευκαιρία αυτή χάθηκε, σημειώνουν σήμερα πολλοί γερμανοί αναλυτές. Η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt σχολιάζει ότι προς έκπληξη των περισσοτέρων δεν επικράτησε τελικά ο ετοιμόλογος Σαρκοζί, αλλά ένας συνετός και ήρεμος Ολάντ, έτσι όπως δεν τον έχουμε ξαναδεί. Ο Σαρκοζί παραήταν επιθετικός και δεν κατάφερε να στριμώξει τον αντίπαλό του, σημειώνει η εφημερίδα.

Στο ίδιο μήκος κύματος και το περιοδικό Der Spiegel που σημειώνει ότι με την πλάτη στον τοίχο λόγω των δημοσκοπήσεων, ο Σαρκοζί έπρεπε οπωσδήποτε να εξέλθει νικητής από τη μονομαχία. Με την προκλητικότητα και επιθετικότητά του όμως έπεσε ο ίδιος θύμα της τακτικής αυτής. Το Spiegel, και όχι μόνον, προεξοφλεί τη νίκη Ολάντ την Κυριακή, εκτιμώντας ότι ο Σαρκοζί μπορεί να ελπίζει μόνον σε θαύμα.

Ή ισοπαλία;

«Ισοπαλία, (…) το αναμενόμενο αποτέλεσμα ενός πολυαναμενόμενου ντιμπέιτ», γράφει η ιταλική La Stampa. «Η μονομαχία αυτή όμως δεν ήταν άχρωμη. Ο πρόεδρος επιτίθεται και χειρονομεί, ο αντίπαλός του επιδεικνύει μια απρόσμενη αποφασιστικότητα. Ο Ολάντ θα πρέπει να είναι ικανοποιημένος με την ισοπαλία, όχι όμως και ο Σαρκοζί που υπολείπεται 6 με 8 μονάδες του αντιπάλου του».

Η αυστριακή συντηρητική Die Presse σημειώνει ότι «οι εκλογές της Κυριακής συνιστούν δημοψήφισμα για τον Σαρκοζί και αυτό είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο για τον ίδιο. Γιατί πολλά μιλούν εναντίον του, αλλά λίγα υπέρ του αντιπάλου του. Ο Ολάντ δεν έχει να προσφέρει τίποτε περισσότερα από μια αποτυχημένη σταδιοδρομία γεμάτη ήττες και μια προφανή έλλειψη κυβερνητικής εμπειρίας. Το μεγάλο του ατού είναι ότι δεν είναι ο Σαρκοζί. Αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει ξεχωρίσει με πρωτότυπες ιδέες ή ένα όραμα για τη Γαλλία. (…) Ο Σαρκοζί μπορεί να είναι ανυπόφορος, αλλά είναι η καλύτερη επιλογή για τη Γαλλία, καθώς, σε αντίθεση με τον αντίπαλό του, δεν αποσιωπά την οικονομική πραγματικότητα της χώρας του».

Πηγή: skai.gr