Αμερικανική εταιρία βρίσκεται στο στάδιο της ανάπτυξης του πρώτου εμβολίου νικοτίνης, φιλοδοξώντας να βοηθήσει εκατομμύρια καπνιστές που προσπαθούν να κόψουν το τσιγάρο, αλλά δεν τα καταφέρνουν.

Το εμβόλιο συνίσταται σε μία ένεση συνθετικών νανοσωματιδίων που πυροδοτεί μία αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος του καπνιστή, έτσι ώστε να δημιουργήσει ειδικά αντισώματα κατά της νικοτίνης.

Στη συνέχεια τα αντισώματα προσκολλώνται στα μόρια της νικοτίνης που εισέρχονται στο αίμα μέσω του τσιγάρου, και έτσι τα μόρια αυτά, μαζί με τα προσαρτημένα αντισώματα, είναι πια υπερβολικά μεγάλα για να εισχωρήσουν στον εγκέφαλο, ο οποίος με τη σειρά του ανατροφοδοτεί την απόλαυση και άρα την εξάρτηση που νιώθει ο καπνιστής.

Το εμβόλιο, εφόσον τελικά κυκλοφορήσει στο εμπόριο, θα είναι το πρώτο εμβόλιο συνθετικών νανοσωματιδίων που θα δοκιμαστεί σε ανθρώπους.

Οι σχετικές κλινικές δοκιμές θα αρχίσουν άμεσα και τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται φέτος τον Ιούλιο. Αν οι δοκιμές αποδειχτούν επιτυχείς. τότε το εμβόλιο κυκλοφορήσει στην αγορά και θα είναι το πρώτο εμπορικά διαθέσιμο συνθετικό εμβόλιο, διαφορετικό από τα υπόλοιπα συμβατικά βιολογικά εμβόλια.

Πηγή: skai.gr