Γράφει ο δασολόγος – περιβαλλοντολόγος 
Αντώνης Φαναριώτης  
Η αλλαγή του κλίματος γίνεται πολλές φορές αντιληπτή από τον καθένα μας. Αρκετές φορές παρατηρούνται ασυνήθιστες θερμοκρασίες, περίεργα καιρικά φαινόμενα κ.ά, που δεν συμβαδίζουν με τις εποχές,  ανά τον κόσμο. Η θερμοκρασία του πλανήτη μέχρι το 2100 υπολογίζεται ότι θα αυξηθεί μέχρι 5.5 βαθμούς Κελσίου. Ειδικά αν αυξάνονται οι εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου κάποια στιγμή η κλιματική αλλαγή θα είναι μη αναστρέψιμη. Οι επιπτώσεις της είναι προφανείς. Λιώσιμο των πάγων, καταστροφή δασών, δημιουργία θυελλών.   

Η προσπάθεια απέναντι στην κλιματική αλλαγή πρέπει να εντατικοποιηθεί από όλες τις χώρες παγκοσμίως. Μόνο έτσι θα υπάρξουν θετικά αποτελέσματα απέναντι στο περιβάλλον. Η χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας πρέπει να αυξηθεί στο έπακρο. Με αυτόν τον τρόπο, θα ΄΄προστατεύεται΄΄ το περιβάλλον και θα δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας μέσω των επενδύσεων στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Στόχος πρέπει να είναι η μείωση εκπομπών ρύπων και θερμότητας στην ατμόσφαιρα.

Η προστασία των δασών αποτελεί επιτακτική ανάγκη, διότι οι ωφέλειες τους είναι πολύ σημαντικές για το περιβάλλον. Επίσης, η εκπομπή επικίνδυνων ρύπων προς  την ατμόσφαιρα πρέπει να μειωθεί στο ελάχιστο από τα εργοστάσια. Ακόμη, απαραίτητη κρίνεται η πληροφόρηση για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, διότι είναι βέβαιο πως θα ευαισθητοποιήσει πολύ κόσμο ώστε να ΄΄στραφεί΄΄ εναντίον της.

 Η προσπάθεια αποτροπής της κλιματικής αλλαγής, είναι ένας πόλεμος με τους ίδιους μας τους εαυτούς. Εμείς προκαλέσαμε αυτήν την αλλαγή και εμείς πρέπει να την σταματήσουμε. Βάζοντας ο καθένας μας ένα μικρό λιθαράκι είναι βέβαιο πως θα νικήσουμε αυτόν τον πόλεμο. Το περιβάλλον που ζούμε είναι δικό μας δεν πρέπει να το αφήσουμε να καταστραφεί.

Inveria.gr – Βέροια, Νάουσα, Αλεξάνδρεια, Ημαθία: Νέα, ειδήσεις, σχόλια, σατιρισμός, ανάδειξη θεμάτων που απασχολούν την κοινωνία της Βέροιας και της Ημαθίας γενικότερα